NA24.no

Kladdeføre på børsen

Sist oppdatert:
Investorene på Oslo Børs fikk ny nedtur siste dag før påske.

Mens enkelte hastet for å komme seg opp på fjellet for å nyte siste rest av påskesol, kastet internasjonal uro skygge over Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdagen startet langt bedre, men det tok ikke mer enn halvannen time før frykten rådet over grådigheten. Hovedindeksen endte ned 0,78 prosent til 394,84 poeng siste dag før påske. Det var halv dag på Oslo Børs denne dagen.

Rentekuttet i USA på 0,75 prosentpoeng til 2 prosent fikk dermed ikke samme effekt i Europa som i Asia og USA.

Varsler dårligere resultater
Resultatvarsel fra to europeiske kjemper skremte investorene og ødela børsfesten som var aldri klarte å følge opp vorspielet. Nedturen i Europa ble for tung for Oslo Børs.

Resultatvarsel fra Sony Ericsson legger en demper på feiringen på børsene. Onsdag morgen melder de at det er særlig skuffende salg av mobiltelefoner som bidrar til varselet. Salgsinntektene i første kvartal vil ligge under nivåene i samme periode i fjor og at de venter et resultat før skatt på 150 til 200 millioner euro. Bruttomarginen forventes å ligge rundt fjorårets.

Det er spesielt de dyreste telefonene som nå selger dårligere for Sony Ericsson. Totalt venter de å selge 22 millioner telefoner i løpet av årets tre første måneder. Det er spesielt de dyreste telefonene som nå selger dårligere for Sony Ericsson. Salgssvikten kommer samtidig som den amerikanske økonomien er i en nedgangsperiode og at finansmarkedene rammes av stor uro. Ericsson-aksjen falt rundt 11 prosent.

Sliter med høy oljepris
Et resultatvarsel fra lavprisflyselskapet EasyJet tynger aksjemarkedet i London. Flyselskapet advarer mot at de stigene drivstoffprisene kan ramme overskuddet. Forwardprisen på blybensin har økt med 20 prosent siden februar. Aksjen falt 15 prosent i London.

Spekulasjoner om at den britiske boliglånsutlåneren HBOS har likviditetsproblemer tynger også London. Selskapet avviser dette og sier at de har tilgang på finansiering ved behov. En talsmann sier at de ikke har noen likviditetsproblemer. Aksjen falt 7,5 prosent. Dermed øker ryktene om at det kan kommer flere negative overraskelser innen banknæringen.

Tysk kjempe viser svakhet
Deutsche Telecom sendte også ut et resultatvarsel. Sviktende salg og resultatnedgang innen den kombinerte internett- og fastlinjevirksomheten gjør at utsiktene er dårligere for 2008 enn for 2007. Da Oslo Børs stengte hadde Deutsche Telecom-aksjen falt rundt 10 prosent. Samtidig gikk BNP Paribas ut og sa at det ikke lenger er aktuelt å slå seg sammen med skandaliserte Société Generale. Dermed kan fusjonen som ville dannet grunnlaget for Europas nest største utlånsbank være over før det hele startet.

Resultatvarselet fra Deutsche Telecom senket hele sektoren i Europa. Telenor falt 3,23 prosent til 93 kroner. I tillegg kuttet meglerhuset Dresdner Kleinwort kuttet kursmålet i Telenor til 129 kroner fra 137 kroner. De gjentar derimot kjøpsanbefalingen i en fersk analyse og mener at konsensus blant analytikerne er blitt for preget av en overforsiktig holdning fra ledelsen. Meglerhuset mener at det er en klar oppside i forhold til utsiktene fra Telenor.

Fikk unngjelde
Oljeprisen trakk seg også tilbake og bidro til at StatoilHydro falt 1,32 prosent til 149 kroner. Da handelen i Oslo var over kostet maikontrakten på nordsjøolje 103,8 dollar fatet. Yara falt 1,89 prosent til 286 kroner, mens DnB Nor endte ned 2,62 prosent til 74,30 kroner.

Oljemyggen CanArgo falt hele 14,14 prosent til 1,64 kroner etter at revisor har bemerket at selskapet ikke har nok penger til full drift gjennom hele 2008. Dette har tidligere vært kjent i markedet, som frykter at det kommer nok en emisjon fra oljeselskapet.

Tyngdekraften innhentet Tandberg Data som falt 17,14 prosent til 0,29 kroner. Panteselskapet Tomra endte ned 7,06 prosent til 36,20 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere