*Nettavisen* Økonomi.

Klager på villedende matmerking

Foto: Klikk (Klikk)

Forbrukerrådet har klaget inn en liste på tolv matvarer til Mattilsynet som eksempler på villedende produktmerking.

12.10.12 08:15

- Listen kunne vært mye lengre. Produktene er valgt ut av ulike kategorier hvor vi mener strikken er dratt for langt, sier fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til Nationen.

Blant produktene Forbrukerrådet mener er villedende, finner vi grovbrød med lite grovt korninnhold, kylling- og kalkunfilet med innslag av høne, mandelpudding og marsipankake uten mandler, fiskeboller med for lite fisk og vaniljeiskrem uten vanilje. Dette viser at det ikke er samsvar mellom innhold og hva varene lover på pakningen, forteller han.

- Vi mener det er for mange eksempler i butikken på det vi kaller villedende merking. I deler av bransjen har det utviklet seg en ukultur hvor det å pynte på sannheten er greit, sier Instefjord.

Merkevareforskriften regulerer krav til merking av produkter. Der heter det at merking ikke skal villede kjøperne med hensyn til egenskaper, identitet, kvalitet, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelse, fremstilling- eller produksjonsmåte. Forbrukerrådet forventer at Mattilsynet vil gjøre vedtak, men han ønsker ikke å blande seg inn i hva som bør skje med produktene.

- Hvis det viser seg at produktene har villedende merking, vil vi fatte et vedtak og be produsentene rette opp det som er feil, sier jurist Ingrid Røine i seksjon for omsetning til forbruker i Mattilsynet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.