*Nettavisen* Økonomi.

Klappet sammen på slutten

Foto: Richard Drew (AP)

USA-børsene endte klart i minus.

24.05.10 22:49

Det amerikanske aksjemarkedet famlet lenge for å finne retningen mandag, men den siste halvtimen pekte kompassnålen definitivt sørover.

S&P 500-indeksen endte til slutt ned 1,3 prosent til 1.073,65 poeng.

Det var svakere enn utviklingen på europeiske og asiatiske børser, hvor utviklingen totalt sett var ganske flat mandag.

Og dermed får ikke investorene på Oslo Børs noe klart signal når markedet tirsdag åpner igjen etter pinsen. USA-børsene steg fredag omtrent like mye som de falt mandag.

Les mer: Solid opptur på Wall Street

Energirelaterte aksjer var blant de svakeste i USA. Delindeksene for oljeaksjer falt 2,5 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte ned hele 4 prosent.

Selskapene som er involvert i oljeutslippet i Mexico-golfen sliter tungt også på børsen. Mandag falt BP 4,5 prosent til det laveste nivået på mer enn et år. Riggselskapet Transocean stupte 9 prosent, også det til det laveste nivået på over et år.

Utviklingen for oljeprisen var blandet. Brent-olje falt 51 cent til 71,17 dollar i London. I New York steg den amerikanske referanseoljen WTI 17 cent til 70,21 dollar. Begge deler gjelder juli-kontrakten.

På makrofronten kom det tall som viste økende aktivitet i annenhåndsmarkedet for boliger i USA. Salget i april tilsvarte en årstakt på 5,77 millioner boliger, mot 5,36 millioner i mars. Veksten var noe større enn ventet, men påvirkes av at en spesiell skattekreditt for boligkjøp nå løper ut. I tillegg viser tallene at lageret av usolgte boliger fortsatt er faretruende stort.

Markedene blir stadig minnet om at problemene i eurolandene fortsatt ikke er løst. I helgen gikk spanske myndigheter inn og tok kontroll over banken Cajasur etter at en planlagt fusjon mislyktes.

Banksektoren var også svak i USA. Morgan Stanley falt for eksempel 5 prosent, JP Morgan Chase og Bank of America rundt 3,5 prosent. Aksjene ble tynget av en negativ sektoranalyse fra Goldman Sachs.

Euroen svekket seg mandag. En euro koster nå 1,236 dollar, mot 1,257 dollar fredag ettermiddag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,32% til 10.058,64

Nasdaq -0,69% til 2.213,55

S&P 500 -1,29% til 1.073,65

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.