NA24.no

Klappjakt på penger

Sist oppdatert:
Den vaklende storbanken har hastverk med å finne en ny investor.

Investeringsbanken Lehman Brothers var natt til fredag i samtaler med potensielle kjøpere. Konsernledelsen jobber på spreng for å redde banken fra en fullstendig kollaps.

NA24 - din næringslivsavis

Falt 42 prosent torsdag
Investorene svarte med å senke kursen ytterligere etter at Lehman på onsdag fremskyndet kvartalsrapporten med en uke og la frem sin strategi om å selge unna store deler av eiendomsaktiva og investeringsbankvirksomheten.

Aksjen som ble halvert i verdi de to første dagene i uken, falt ytterligere 41,8 prosent på børsen etter at investorene begynte å tvile på om banken var i stand til å unngå konkurs.

I samtaler
Ledelsen i Lehman begynte torsdag å kontakte andre banker og har ifølge Financial Times vært i samtaler med flere banker i løpet av natten. I tillegg til Bank of America skal også Barclays og japanske Nomura Holdings være vurdert som eventuelle kjøpere av deler eller hele virksomheten.

Også amerikanske myndigheter skal følge situasjonen tett. Ifølge bankkilder FT.com har snakket med skal finansmyndighetene ha oppfordret andre finansinstitusjoner til å fortsatt gjøre business med Lehman. Nå øker presset på Lehman om å karre i land en avtale til uansett hvilken pris markedet er villig til å betale for.

Ny redningsaksjon?
Selv om det foreløpig ikke er kjent om myndighetene vil trå til og beskytte en eventuell oppkjøper mot en del av tapsporteføljen, spekulerer flere analytikere i om Fed må ta en risiko på deler av Lehmans kommersielle eiendomsportefølje.

Dermed kan historien gjentas fra da JP Morgan Chase tro til og overtok Bear Steans med backing fra myndighetene.

Myndighetene skal ikke være veldig ivrige, men det kan nok en gang hende at frykten for en systemkrise i hele finanssektoren vil fremkalle en redningsaksjon, melder avisen.

Ifølge avisen er det forventet at en rekke private equity-grupperinger vil legge inn bud i løpet av helgen, selv om endelige avtaler kan ligge litt lenger frem i tid.

- De gråter
De ansatte i konsernet er svært bekymret.

- Det sitter 25.000 personer her og gråter. La oss bare håpe det finnes en løsning, sier en Lehman-ansatt til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere