*Nettavisen* Økonomi.

Klar oppgang for kronen

Foto: Berit Roald (Scanpix) (Scanpix)

Rekordlav rente til tross, markedet tror på økte renter.

23.09.09 15:02

Den norske kronen styrker seg betraktelig etter at Norges Bank kom med sin rentebegrunnelse. Selv om styringsrenten i Norge ble holdt uendret på 1,25 prosent ved onsdagens møte, og at det var helt i tråd med forventningene til økonomene, så var signalene fra Norges Bank tydelige på at det kan komme en renteøkning ved møtet i oktober.

NA24 - din næringslivsavis

Et flertall av økonomene forventet at renten ville holde seg uendret i forkant av møtet, men flere mener at det burde vært en renteoppgang.

Les mer: Nå kan du puste lettet ut! og Rentehoppet kryper nærmere

Rett etter at dommen falt koster én amerikansk dollar 5,78 kroner, mens én euro koster 8,549 kroner. Dollaren har ikke vært lavere på nærmere ett år, men euroen faller til det laveste målt mot norske kroner siden begynnelsen av november i fjor.

Så langt i år har euroen svekket seg med 12 prosent mot den norske, mens dollaren har falt 16,8 prosent mot den norske kronen.

- Kronen styrket seg umiddelbart med om lag 1 prosent, og markedsrentene steg også med 5-7 basispunkter, skriver seniorøkonom Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Kronestyrkelsen er også et tema i kommentarene bankene sender ut.

- Kronen styrket seg umiddelbart med om lag 4 øre, mens de nærmeste FRA-kontraktene steg med 5-10 punkter, kommenterer analytiker Camilla Villand i DnB Nor Markets markedsutslagene.

Hos Handelsbanken tror de at kronen kan komme til å styrke seg ytterligere hvis dagens reaksjoner holder seg.

- Euro-kursen brøt gjennom 8,6 på nyhetene, og hvis dette bruddet holder seg, venter vi at mer vil komme, skriver makroøkonomene i Handelsbanken i en oppdatering til rentedommen.

Det britiske pundet falt til 9,48 kroner og har ikke vært billigere for nordmenn siden slutten av mars i år. Målt mot svenske kronen stiger den norske kronen også markant.

100 svenske kroner koster 84,80 norske kroner, mens 100 danske kroner koster 114,83 norske kroner.

Utviklingen i innenlands økonomi og internasjonal økonomi er sterkere enn forventet og rentene er for lave. Bevegrunnen for hvorfor Norges Bank fortsatt ikke satte opp renten er trolig fordi det ville ha signalisert en rask takt i tiden fremover, noe som kunne styrke kronen.

- Vi ser ingen grunn til å endre vårt syn. Norges Bank vil heve i oktober og deretter bevege seg langsomt for å hindre en for sterk krone, skriver seniorøkonom Eric Bruce i Nordea.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.