*Nettavisen* Økonomi.

Klar seier til Hamas

Hamas tar 76 seter og Fatah 43 seter i det palestinske parlamentet etter valget.

26.01.06 20:21

De foreløpig offisielle tallene fra det palestinske valget er nå klare. Valgdeltakelsen var på 77 prosent.

Den militante bevegelsen Hamas tar 76 seter og rent flertall mens det regjerende Fatah-partiet tar 43 seter i det palestinske parlamentet etter valget, melder BBC World.

Det er i alt 132 plasser i det palestinske parlamentet. De 13 resterende plassene gikk til flere mindre partier og uavhengige representanter.

95 prosent av stemmene
Dette ble opplyst på en pressekonferanse i Ramallah torsdag ettermiddag. Resultatene baserer seg på 95 prosent av de opptalte stemmene, opplyste Hannah Nasser, leder for valgkommisjonen ifølge AP. Hun la til at det kan komme mindre endringer når de siste stemmene telles opp.

De endelige tallene er ventet om et par dager.

Leverte avskjedssøknad
Statsminister Ahmed Qureia leverte regjeringens avskjedssøknad flere timer før det foreløpige valgresultatet var klart.

- Hvis Hamas' valgseier blir bekreftet, bør de danne ny regjering, uttalte Qureia ifølge AP.

Spår mykere Hamas
Politiske eksperter i Gaza sier til TV 2 Nettavisen at Hamas trolig vil framstå i en ny og mer forsonlig ham overfor Israel når de nå må ta politisk ansvar.

- Demokratisk votum
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge vil respektere en demokratisk valgt regjering. Hamas har både en politisk og en væpnet militær fløy. Hamas står på USA og EUs terrorliste.

- Hamas har fått et demokratisk votum. Det åpner muligheter. Husk på at PLO tidligere var på alle terrorlister, sa Støre til NRK Dagsrevyen torsdag.

Støre peker på det paradokset at Hamas nå overtar ansvaret for de institusjoner de selv har kjempet i mot. Når det gjelder forholdet til Israel, tror Støre at Hamas må tenke nytt.

- Hamas er nødt til å finne en løsning med Israel, sier han ifølge NRK.

USAs president George W. Bush sier at Hamas-seieren i det palestinske valget er en viktig vekker, men fastholder at USA ikke vil ha noe å gjøre med et parti som vil utslette Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.