NA24.no

Klart fall på Wall Street

Foto: Richard Drew (AP)
Sist oppdatert:
Markedet falt onsdag markant tilbake etter ny topp dagen før.

Det ble definitivt en negativ dag på USA-børsene onsdag, men likevel ikke så ille som det så ut midtveis. De ledende indeksen endte ned i overkant av 1 prosent, etter å ha vært rundt 2 prosent i minus tidligere på dagen.

Fokus har vært på signaler fra Kina om at myndighetene der gjør tiltak for å bremse veksten i landet. Dette skaper nervøsitet i og med at Kina har vært sett på som et lokomotiv i en ellers laber verdensøkonomi.

Det er også nervøsitet knyttet til stadig mer forgjeldede stater i Vesten, ikke minst Hellas.

Ellers er resultatsesongen i USA i full gang. Tallene for fjerde kvartal har så langt ikke vært direkte dårlige, men heller ikke gode nok til å løfte markedet videre etter en kraftig oppgang det siste året. S&P 500-indeksen er nå 34 prosent høyere enn den var for et år siden, og nær 70 prosent høyere enn bunnen i mars. Tirsdag nådde indeksene de høyeste nivåene på femten måneder.

Flere analytikere peker på at det nå er bakt inn en god dose optimisme i markedet. Legger man til grunn analytikernes estimater for de gjenværende rapportene for fjerde kvartal, prises selskapene i S&P 500-indeksen nå til friske 20 ganger inntjeningen for 2009 (P/E). Jevnt over venter analytikerne at inntjeningen vil øke drøyt 35 prosent neste år, og da faller P/E-verdien til rundt 15, noe som er mer normalt.

Men det forutsetter altså at resultatveksten faktisk kommer, og så langt har fremtidsutsiktene i resultatrapportene ikke vært helt overbevisende.

Banktall
Bankkonsern som Bank of America, Wells Fargo og Morgan Stanley presenterte tidligere onsdag sine kvartalstall, og i hovedsak innfridde de ikke forventningene.

Bank of America la frem et resultat per aksje på minus 60 cents. Det var svakere enn ventede minus 52 cents per aksje.

Morgan Stanley fikk et nettoresultat fra videreført virksomhet på 413 millioner dollar, eller 29 cents per aksje i fjerde kvartal i fjor. Det er en kraftig forbedring fra samme periode i fjor, da konsernet hadde et underskudd på 10,5 milliarder dollar, eller minus 11,35 dollar per aksje.

Ifølge estimater innhentet av Thomson One ventet analytikerne et resultat per aksje på 36 cents. Driftsinntektene endte på 6,84 milliarder dollar, mens analytikerne hadde sett for seg inntekter på 7,81 milliarder dollar.

Wells Fargo la frem sitt fjerde strake kvartal med overskudd. Nettoresultatet endte på 2,82 milliarder, eller 8 cents per aksje. Analytikerne hadde sett for seg et resultat per aksje på 1 cent, ifølge Bloomberg.

- Det er et ganske blandet bilde så langt med tanke på bankenes rapporter. Det er også ganske komplekst på grunn av en del av elementene i regnskapene, så det tar litt tid å analysere rapportene, sier investeringssjef Tim Ghriskey i Solaris Asset Management i New York til Reuters.

Les mer: Bankkjempe greier ikke å innfri og Overskudd for Morgan Stanley

Bank of America steg til slutt 1 prosent. Morgan Stanley og Wells Fargo falt begge 1,6 prosent.

IBM kom med kvartalstall etter børs tirsdag, og selv om selskapet innfridde analytikernes forventninger, kan det se ut som det var noe overdrevet optimisme når det ghelder signalene selskapet ville komme med. Aksjen falt i alle fall 3 prosent.

Kina-frykt
Samtidig bidrar frykten for at Kina nå forsøker å temme den kraftige økonomiske veksten til dårlig stemning også hos investorene i Nord-Amerika.

I Asia falt børsene for tredje dag på rad onsdag på grunn spekulasjoner om at Kina nå vil forsøke å temme den kraftige veksten. Det er forventninger om at bruttonasjonalproduktet vokste med 10,5 prosent i fjerde kvartal, og det kan gjøre at myndighetene i Kina vil komme med virkemidler som gjør at veksten ligger innenfor mer kontrollerte rammer.

Onsdag ble det klart at de har bedt enkelte banker om å stramme inn utlånsvirksomheten.

- Vi kan vente oss at selskapsrapportene stjeler overskriftene i dag, men det kommer også til å være fokus på det som skjer i Kina. Det ser ut som om kineserne ønsker å legge noen bånd på likviditeten, noe som vil begrense ekspansjonstakten i økonomien, men som også vil ha en større effekt på den globale økonomiske veksten, sier Angus Campbell i Capital Spreads i London til Bloomberg.

Kina har blitt pekt på som selve motoren bak den globale økonomiske opphentingen som er i gang. Etter at den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon desember 2007 har den globale økonomien haltet. Sterk vekst i fremvoksende økonomier har derimot dempet nedgangen i verdensøkonomien, og står nå for store deler av veksten.

Oljefall
Oljeprisen falt klart onsdag. På råvarebørsen i New York falt den amerikanske referanseoljen WTI 1,40 dollar til 77,62. I London endte Brent-oljen ned 1,31 dollar til 76,32 dollar.

De ukentlige lagertallene som vanligvis kommer fra det amerikanske energidepartementet på onsdag, kommer denne uken torsdag siden mandag var fridag i USA.

Delindeksen for oljeaksjer falt 1,7 prosent, delindeksen for oljeservice 2,1 prosent.

Nøkkeltall
Flere makrorapporter fra USA ble også presentert onsdag.

Igangsettingen av nye boliger falt med 4 prosent til 557.000 i desember. Ifølge Bloomberg forventet økonomene at igangsettingen ville ligge på 575.000 i november.

Samtidig viser tallene fra det handelsdepartementet at antallet byggetillatelser steg med 10,9 prosent til 653.000 i årlig veksttakt. Her ventet økonomene en oppgang 0,2 prosent til 580.000.

Les mer: Flere byggetillatelser i USA

Produsentprisindeksen steg med 0,2 prosent i desember. Når det gjelder kjerneprodusentprisindeksen, der de volatile matvare- og energiprisene er holdt utenom, var denne uforandret i forrige måned. I forkant hadde økonomene forventet at produsentprisene ville være uendret, mens kjerneprodusentprisene ville stige med 0,1 prosent. Energiprisene falt med 0,4 prosent.

Les mer: Produsentprisene svakt opp i USA

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,14% til 10.603,15

Nasdaq -1,26% til 2.291,25

S&P 500 -1,06% til 1.138,04

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere