*Nettavisen* Økonomi.

Klart for nikabforbud i skolen

FORBYS: Heldekkende ansiktsplagg som dette blir nå forbudt på norske utdanningsinstitusjoner. Foto: Ryan Remiorz (Pa Photos)

Heldekkende ansiktsplagg på norske skoler blir forbudt.

05.10.16 17:43

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) starter allerede i høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universitet, melder Vårt Land.

– Vi setter i gang arbeidet raskt – for å fjerne tvil, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under innspurten av årets trontaledebatt.

Arbeiderpartiet og Frp knives om hvem som skal ha eierskapet til forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg på skoler og universiteter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er på ballen.

Ap: - Imot å forby klesplagg, men ett unntak

Spørsmålet om burka og nikab kom opp igjen under trontaledebatten i Stortinget tirsdag.

Ap åpnet med å legge fram et representantforslag om at heldekkende klesplagg ikke skal være tillatt på skoler, høyskoler og universiteter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreket at partiet generelt sett er imot å forby klesplagg, men mener det er nødvendig å unngå å dekke ansiktet i undervisningssituasjoner.

– Vi foreslår at man kommer fram til et hensiktsmessig regelverk som er likt i hele landet, sa Støre, og la til at han håper Frp finner grunn til å støtte forslaget.

Saken fortsetter under avstemmingen.


Frp: - Helst i det offentlige rom også

Frps parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik kunne snart levere et lignende forslag fra Fremskrittspartiet.

Han påpekte at partiet helst skulle sett at det ble forbud mot å bruke heldekkende plagg i det offentlige rom, men at de må erkjenne at det ikke er flertall for noe slikt. Frp ønsker å forby heldekkende plagg i undervisningssammenheng.

– Det kan være flertall for at man har kommet et steg videre. Det ville glede både meg og Frp om Ap nå har snudd, sa Nesvik.

- Må begrunnes faglig

Leder Marianne Andenæs i Norsk studentorganisasjon (NSO) mener et forbud mot ansiktstildekking er i strid med prinsippet om lik rett til utdanning, og ønsker en videreføring av dagens praksis der reglene fastsettes lokalt, melder NTB.

– Vi mener at et generelt forbud mot slike plagg må begrunnes faglig. Dersom det ikke er til hinder for undervisningen, er det ingen grunn til å forby dette, og på den måten utestenge en bestemt gruppe studenter fra høyere utdanning, sier Andenæs til NTB.

NSO har tidligere vedtatt at «Alle skal fritt kunne bære religiøse klesplagg og symbol, så lenge det ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning og praksis. Dersom et klesplagg eller symbol ikke skal tillates må det ligge en sterk og konkret faglig vurdering til grunn.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag