Gå til sidens hovedinnhold

Klart for rentehopp

Økende inflasjon gjør at du bør forberede deg på nytt rentebrev fra banken.

(NA24-KOMMENTAR): De siste årene har norsk økonomi gått på vannet og kombinert økonomisk høytrykk med uvanlig lav prisvekst. Billig import fra land som Kina, arbeidsinnvandring og god produktivitet har bidratt til denne usedvanlige perioden.

Men nå ser inflasjonen for alvor ut til å være på vei opp – lenge etter at de fleste økonomieksperter hadde ventet det.

Torsdag meldte Statistisk sentralbyrå at konsumprisindeksen i Norge økte med 2,8 prosent fra desember 2006 til desember 2007.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) hvor energipriser og avgiftsendringer er holdt utenom, økte 1,8 prosent. Det er både høyere enn Norges Banks prognose og høyere enn markedsaktørene hadde ventet. Det er riktignok fortsatt under Norges Banks mål på 2,5 prosent, men tendensen synes klart å være stigende.

Tyder på fortsatt prisvekst
Det er mange andre indikatorer som forteller om økende prispress.

Fortsatt bidrar Kina-effekten med fallende priser på klær og skotøy, men det er usikkert hvor mye lenger dette kan vare, i og med at lønningene i Kina nå stiger markant og landets valuta dessuten styrker seg.

Matvareprisene stiger i hele verden. Riktignok dempes denne effekten i Norge av at norsk landbrukspolitikk gjør at koblingen mellom verdensmarkedet og norske matpriser er temmelig svak og indirekte, men likevel økte matprisene med 3,3 prosent fra desember til desember. Tjenester innen hotell, restaurant, transport og helse øker også markant.

Det innenlandske prispresset i Norge synes uansett å være sterkt og tiltagende. DnB NOR Markets skriver i en kommentar at den innenlandske kjerneinflasjonen nå er oppe i 3,0 prosent. Meglerhuset tror samlet prisvekst i år blir 3,4 prosent og ser for seg en lønnsvekst på 6 prosent.

Også andre indikatorer tyder på at norsk økonomi fosser videre tross de mange rentehoppene. Onsdag meldte SSB om full spiker i detaljhandelen. NAV har snart ikke flere arbeidsledige igjen å telle.

Rollebytte
Ironisk nok er det to tidligere brennhete faktorer som kan bidra til å bremse renteoppgangen: Børsen og boligmarkedet. Mens konsumprisene har økt uvanlig lite de siste årene, har boliger og aksjer steget desto mer. Men det siste halvåret er dette endret. Norske boligpriser har falt, om enn ikke dramatisk, og Oslo Børs er ned nær 15 prosent fra toppen sist sommer.

Skulle denne negative utviklingen fortsette utover vinteren, vil trolig Norges Bank nøle med å jekke opp styringsrenten, som nå ligger på 5,25 prosent.

Men foreløpig er det mest sannsynlig at det kommer minst ett rentehopp til fra Norges Bank.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
U-landene fosser frem
Gros dobbeltmoral
Sunn bankskepsis
Kan markedet spå valg?
Meglernes boligbløff

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto