*Nettavisen* Økonomi.

Klart for vannkrig

Kampen om vannet begynner snart, mener internasjonale eksperter og forskere. Hvem skal tjene penger på vannet?

27.10.06 08:34

Vann som en av verdens knappeste ressurser. Rundt 80 land er ute av stand til å dekke befolkningens behov for vann uten store problemer. Derfor er det blodige konflikter om tilgangen til vann i dag. Verden vil kjempe om tilgangen til vannet, og risikoen for væpnet kamp er stor. Det er noen av konklusjonene i en rapport laget for globale investorer.

NA24 - din næringslivsavis

Etterspørselen av vann ser ikke ut til å synke, heller tvert i mot. Samtidig blir det ikke mer vann. Det blir mindre.

- Ifølge FN kommer tre milliarder mennesker til å leve i vannfattige områder om bare femti år. Det fører til økt konkurranse om tilgang til vann. Historisk har denne typen konkurranse ført til konflikt, og det er grunn til å tro at det også vil være tilfellet i fremtiden, hevder professor dr. Andreas Wenger, Center for Security Studies, i en rapport utgitt av Credit Suisse i oktober i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Industrialiseringen fører med seg økt vannforbruk. Og selv om vi i Norge lever i overflod av vann, er det knapphet på «råvaren» mange steder i verden.

Les også: Vannet går på børsen

- En milliard mennesker har ikke tilgang på rent drikkevann, 2,4 milliarder mangler tilstrekkelig hygiene og 3,4 millioner - for det meste fattige barn - dør tidlig på grunn av utilstrekkelig og utrygt drikkevann, hevder professor dr. Ursula Ackermann-Liebrich, Academic Director, Swiss School of Public Health, i den samme rapporten.

Mer vannbehov med mer folk
Etterspørselen etter ferskvann overstiger tilgjengelighet i mange deler av verden. Dette kan bare bli verre ettersom befolkningen øker, industrialiseringen når flere land og det blir viktigere å dyrke jord. Når det blir knappere med vann, ser det ut til at nye konflikter kan dukke opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I Sudan, spesielt i området rundt Darfur, er det harde kamper om kontroll over vannet, slår professor dr. Michael T. Klare, Professor of Peace and World Security Studies, Hampshire College, Massachusetts, fast i rapporten. Han hevder det er lett å forestille seg at det blir mer kamp om ressursene. Globaliseringen og industrialiseringen gjør at det blir en annen kamp om råvarene enn den som var før første verdenskrig.

- Kjøp
Den sveitsiske bankens oppfordring er kjøp aksjer i vann.

Les også: Vann - det nye gullet

Men det finnes etiske betenkeligheter ved å investere i vann, ifølge rapporten. Blant annet er store deler av verden vant til at vann er et offentlig gode. Det reiser spørsmålet om hvem som egentlig skal få tjene penger på vannet.

- Det handler om i hvilken grad vannressurser kan bli privatisert og kommersialisert, konkluderer Olivier P. Müller i Beat Alpiger i rapporten.

Som NA24 skrev tidligere i dag drøftes privatisering av vannet over store deler av Europa. England er landet som har gått lengst i privatisering, og der er det allerede tyskere som tjener milliarder på Londons stolthet: Themsen. I disse dager er en norsk NOU ute på høring, der er vannspørsmålet et aktuelt tema.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag