*Nettavisen* Økonomi.

Klart for vannkrig

Kampen om vannet begynner snart, mener internasjonale eksperter og forskere. Hvem skal tjene penger på vannet?

27.10.06 08:34

Vann som en av verdens knappeste ressurser. Rundt 80 land er ute av stand til å dekke befolkningens behov for vann uten store problemer. Derfor er det blodige konflikter om tilgangen til vann i dag. Verden vil kjempe om tilgangen til vannet, og risikoen for væpnet kamp er stor. Det er noen av konklusjonene i en rapport laget for globale investorer.

NA24 - din næringslivsavis

Etterspørselen av vann ser ikke ut til å synke, heller tvert i mot. Samtidig blir det ikke mer vann. Det blir mindre.

- Ifølge FN kommer tre milliarder mennesker til å leve i vannfattige områder om bare femti år. Det fører til økt konkurranse om tilgang til vann. Historisk har denne typen konkurranse ført til konflikt, og det er grunn til å tro at det også vil være tilfellet i fremtiden, hevder professor dr. Andreas Wenger, Center for Security Studies, i en rapport utgitt av Credit Suisse i oktober i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Industrialiseringen fører med seg økt vannforbruk. Og selv om vi i Norge lever i overflod av vann, er det knapphet på «råvaren» mange steder i verden.

Les også: Vannet går på børsen

- En milliard mennesker har ikke tilgang på rent drikkevann, 2,4 milliarder mangler tilstrekkelig hygiene og 3,4 millioner - for det meste fattige barn - dør tidlig på grunn av utilstrekkelig og utrygt drikkevann, hevder professor dr. Ursula Ackermann-Liebrich, Academic Director, Swiss School of Public Health, i den samme rapporten.

Mer vannbehov med mer folk
Etterspørselen etter ferskvann overstiger tilgjengelighet i mange deler av verden. Dette kan bare bli verre ettersom befolkningen øker, industrialiseringen når flere land og det blir viktigere å dyrke jord. Når det blir knappere med vann, ser det ut til at nye konflikter kan dukke opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I Sudan, spesielt i området rundt Darfur, er det harde kamper om kontroll over vannet, slår professor dr. Michael T. Klare, Professor of Peace and World Security Studies, Hampshire College, Massachusetts, fast i rapporten. Han hevder det er lett å forestille seg at det blir mer kamp om ressursene. Globaliseringen og industrialiseringen gjør at det blir en annen kamp om råvarene enn den som var før første verdenskrig.

- Kjøp
Den sveitsiske bankens oppfordring er kjøp aksjer i vann.

Les også: Vann - det nye gullet

Men det finnes etiske betenkeligheter ved å investere i vann, ifølge rapporten. Blant annet er store deler av verden vant til at vann er et offentlig gode. Det reiser spørsmålet om hvem som egentlig skal få tjene penger på vannet.

- Det handler om i hvilken grad vannressurser kan bli privatisert og kommersialisert, konkluderer Olivier P. Müller i Beat Alpiger i rapporten.

Som NA24 skrev tidligere i dag drøftes privatisering av vannet over store deler av Europa. England er landet som har gått lengst i privatisering, og der er det allerede tyskere som tjener milliarder på Londons stolthet: Themsen. I disse dager er en norsk NOU ute på høring, der er vannspørsmålet et aktuelt tema.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.