NA24.no

Klarte ikke holde på børsoppgangen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Svake resultater fra flere globale børslokomotiv tok fokus fra et lite rally i oljeprisen.

Oslo Børs endte dagen med et lite fall, torsdag, preget av de internasjonale markedene.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen falt 0,18 prosent til 341,73 poeng.

Resultatpreg
Denne uken preges også stemningen av resultatfremleggelser fra flere av globale markedsledere. Oppgangen de siste dagene har kommet etter at resultatsesongen har fått en god start, mens det torsdag ble en liten baksmell.

Børsen er preget av utviklingen i det amerikanske markedet, som igjen tynges av resultatsesongen. I USA har finansgigantene Citigroup og Goldman Sachs lagt frem tall fra tredje kvartal, og begge skuffet, akkurat som verdens største mobilkonsern, Nokia, gjorde tidligere på dagen.

De amerikanske nøkkelindeksene faller rundt 0,4 prosent.

Les mer: Spenning i markedet

Oljerally
Oljeprisen fikk et løft i dag, hjulpet av den ukentlige lagertallsrapporten fra de amerikanske energimyndigheter.

Ifølge det amerikanske energibyrået EIA økte råoljelagrene økte med 0,4 millioner fat til 337,8 millioner fat i forrige uke. Dette er lavere enn analytikernes forventninger. Ifølge en undersøkelse fra Platts lå estimatet fra analytikerstanden på en økning på 2,2 millioner fat. Det skriver Marketwatch.

Prisen får også hjelp av at bensinlageret falt med 5,2 millioner fat, i sterk kontrast til en ventet økning på 1,6 millioner fat.

Oljelagrene er viktige, da de gir en god indikasjon på etterspørselen fra USA, verdens suverent største oljekonsument. Høyere lagre betyr mindre etterspørsel, og dermed lavere pris.

Les mer: Oljefest etter lagertall

Da Oslo Børs stengte for dagen sto novemberkontrakten på nordsjøolje opp 0,49 prosent til 73,46 dollar fatet. Oljeselskapene var imidlertid mer preget av de uheldige resultatrapportene, og StatoilHydro falt 0,29 prosent til 136,50 kroner.

Norwegian flyr videre
Flyselskapet til Bjørn Kjos stjal mye av oppmerksomheten.

I forkant av tredjekvartalstallene til flyselskapet jekker meglerhuset Fondsfinans opp sitt kursmål fra 70 kroner til hele 200 kroner. Aksjen har opplevd en solid opptur på børsen forankret i sterke trafikktall, svakere dollar, og ikke minst fuelprisene som er ned 35 prosent.

Les mer: Han kan tjene 1.650 millioner

- Selskapet opprettholder en gunstig markedsposisjon, skriver analytiker Per Haagensen i meglerhuset Fondsfinans.

Norwegian-aksjen flyr inn til en tredjeplass på vinnerlisten, opp 10,40 prosent til 138 kroner.

Vil ha nytt bud i Tandberg
En annen aksje mange har hatt i fokus i dag er den til videokonferanseselskapet Tandberg. Det er blitt klart at flere av selskapets største aksjonærer har gått sammen for å få bedre betalt for aksjene etter budet fra Cisco.

Denne morgenen kom det frem at en rekke av aksjonærene i videokonferanseprodusenten ikke vil godta budet fra den amerikanske IT-kjempen. I september varslet Cisco at de er villige til å betale 153,50 kroner per aksje i Tandberg.

Lenge har det vært spekulert i at det kan komme et forbedret bud fra Cisco eller at det kan komme et konkurrerende bud fra en annen kant. SEB Enskilda representerer en aksjonærgruppering som sitter med 24 prosent av de utestående aksjene i Tandberg, og har kontaktet Cisco for å gjøre det klart at disse aksjonærene ikke vil slå til på tilbudet fra Cisco.

Les mer: Presser på for høyere bud

Totalt er det snakk om 21 aksjonærer som reflekterer aksjonærstrukturen i Tandberg. Det dreier seg om både norske og internasjonale aksjonærer og er en blanding av langvarige aksjeeiere og nye aksjeeiere.

Tandberg-aksjen steg 1,77 prosent til 155,30 kroner.

Etter børsslutt presenterte Tandberg sine kvartalstall:

Les mer: Sterkt fra Tandberg

Hever Yara
Gjødselkonsernet Yara klatret 2,92 prosent til 190,40 kroner.

Meglerhuset Morgan Stanley oppjusterer anbefaling på gjødselkonsernet Yara til likevekt fra undervekt. Samtidig heves kursmålet fra 160 til 165 kroner, melder Dow Jones Newswires.

Kontrakt til Kongsberg
Kongsberg Automotive har blitt tildelt en kontrakt på 25 millioner euro, eller omkring 215 millioner kroner.

Kontrakten gjelder leveranser av luftbremser- og luftfjæringsinterfacer til en global produsent av lastebiler. Det planlagt volumet er 600.000 enheter årlig, og kontrakten betegnes av selskapet strategisk viktig.

Aksjen falt likevel 4,04 prosent til 4,27 kroner.

Nokia skuffer
Verdens største mobiltelefonprodusent Nokia var ventet å svak bedring i resultatet for tredje kvartal. Slik gikk det imidlertid ikke.

Da tallene ble lagt frem viste disse at den finske mobilprodusenten måtte ta nedskrivninger i forbindelse med eierskapet i nettverksselskapet Nokia Siemens. Det resulterte i et tap på 0,15 euro per aksje i årets tredje kvartal. En nedgang fra 0,29 euro i pluss i samme kvartal i fjor.

Les mer: Nokia ikke kvitt tapet

Det skjer etter at selskapet fikk et samlet tap på 559 millioner euro i nettoresultat. I samme kvartal i 2008 hadde de et overskudd på 1.087 millioner euro. Ifølge Dow Jones Newswire forventet analytikerne at den finske produsenten ville levere et overskudd på 347 millioner euro. Det tilsvarer 0,10 euro per aksje.

På driften tapte Nokia 426 millioner euro, og det er en nedgang fra 1,47 milliarder euro i pluss.

Økt optimisme
I USA passerte Dow Jones-indeksen endte onsdag opp 1,5 prosent til 10.015,86 poeng på en bølge av optimisme. Det er første gang siden oktober i fjor at den har vært over 10.000.

I Asia tok også aksjemarkedene imot de positive signalene og sendte indeksene videre opp.

Les mer: Seiersrekken fortsetter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere