NA24.no

Klassekampen hentet millioner ulovlig

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Klassekampens advokat var klar i sin tale, men tapte etter NA24-avsløring.

NA24 avslørte i januar at Klassekampen hadde hentet inn flere millioner kroner i en emisjon uten å lage prospekt.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Nå er den planlagte emisjonen på to millioner kroner som var påbegynt i januar utsatt til prospekt er på plass.

- Det vil bli utarbeidet et prospekt i den anledning, sier Hermann Skard til NA24.

- vil ikke påvirke troverdigheten

Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen mener at det ikke vil ødelegge for Klassekampens troverdighet fremover i omtale av økonomiske saker fremover.

- Jeg tror ikke det vil påvirke vår troverdighet, nei. Det er ikke vi journalister som henter inn penger, sier Braanen til NA24.

- Vi har fått en påtale, men Finanstilsynet vil ikke forfølge saken. Vi er fornøyd, men tar selvfølgelig kritikken til etterretning, fortsetter Braanen.

Klassekampens advokat var klar i sin tale overfor NA24 15. januar i år.

- Dette er gjort etter juridiske vurderinger av advokat Hermann Skard, og advokat Hermann Skard fastholder at det ved en rettet emisjon med navngitte aksjonærer ikke er prospektplikt, sa Hermann Skard til NA24.

Les: Skal granske Klassekampen

Les: Hentet millioner uten å følge reglene

Finans er ikke lett

Som følge av saken til NA24 har Finanstilsynet sjekket forholdene og kommet frem til at Klassekampen har brutt plikten til å utarbeide nasjonalt prospekt.

«Det ble ikke utarbeidet prospekt i forbindelse med tilbudet. Klassekampen har dermed brutt plikten til å utarbeide nasjonalt prospekt jf. vphl. § 7-2. I denne saken har Finanstilsynet funnet det tilstrekkelig å uttrykke kritikk for at Klassekampen ikke overholdt plikten til å utarbeide nasjonalt prospekt.», skriver Finanstilsynet.

Videre skriver Finanstilsynet:

«Det vises til Finanstilsynets forespørsel av 17.1.2012 og redegjørelse fra Klassekampen AS (Klassekampen) datert 2.2.2012.

Ved tilbud om tegning eller kjøp av omsettelige verdipapirer som rettes til 100 personer eller flere i det norske verdipapirmarkedet og som gjelder et samlet beløp på mellom 100 000 euro og 2 500 000 euro skal det utarbeides nasjonalt prospekt som skal sendes Foretaksregisteret, jf. verdipapirhandelloven (vphl.) §§ 7-2 og 7-10.

Klassekampen har rettet et tilbud om tegning av aksjer i Klassekampen til over 100 personer og med et beløp på to millioner kroner. Aksjene i Klassekampen er omsettelige verdipapir ihht. definisjonen i vphl. § 2-2 (2) nr. 1.»

- Jeg tar til etterettning det Finanstilsynet mener, sier Skard.

Spetalen og LO

Sakens kjerne er at Klassekampen hentet inn to millioner kroner i en aksjeemisjon hvor det var 969 tegnere. Finanskjendisen Øystein Stray Spetalen, en av Norges rikeste menn, Johan Andresen, tidligere LO-topp Gerd Liv Valla og LO med Roar Flåthen i spissen er nå de lykkelige eiere av aksjer i Klassekampen.

Blant annet hadde Klassekampen på sine internettsider en aksjekampanje hvor man kunne legge inn personopplysninger under tittelen «Kjøp aksje i Klassekampen» og «Aktiekampanje 2011». Blant annet kan man legge inn hvor mange aksjer man ønsker å bestille.

Klar tale

- Det Klassekampen har gjort er å be interessenter i å vise sin interesse med en henvendelse til Klassekampen. Deretter har styret foretatt en rettet emisjon til navngitte enkeltpersoner, selskaper eller organisasjoner i henhold til aksjelovens regler og ikke ASAs regler. Hver enkelt av de navngitte personer, selskaper eller organisasjoner har gitt styrets leder fullmakt til å tegne aksjer i samme styremøte, sa Skard videre til NA24 15. januar 2012.

Advokat Nicolai Klever var klar i sin tale da NA24 først omtalte saken.

- Basert på det som fremgår av Klassekampens hjemmeside, og med forbehold om at jeg ikke kjenner hele saken, så virker det som om Klassekampen har trådt litt feil her. Alle aksjeselskaper som skal hente inn penger må rette emisjoner mot navngitte personer, i motsetning til allmennaksjeselskaper. Her har Klassekampen omgått dette gjennom en vervekampanje eller at folk melder sin interesse direkte til Klassekampen, og dette er en måte å omgå reglene på, sier Klever til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere