Klasseskille i Helse-Norge

De rike er friskest, mens folk med lav inntekt og utdanning er taperne, viser en stor helseundersøkelse.

12.01.06 16:55

(SIDE2): Det er det farmasøytiske selskapet Pfizer som har gjennomført en spørreundersøkelse om folks oppfatninger av helsevesenet og deres egne helseplager.

- At så mange opplever at de har en sunn og god helse står i kontrast til media og myndigheters store fokus på folkesykdommer og såkalte livsstilssykdommer, sier dr. Grethe Aasved, direktør for samfunnskontakt i Pfizer i en pressemelding torsdag.

Et klart klasseskille
Undersøkelsen viste ikke bare at folk opplevde seg selv som friske, den slo også fast at det var et klart klasseskille på de friskeste og sykeste.

Av de med over 700 000 kr i årsinntekt vurderer 56 prosent sin egen fysiske helse som svært god. Tilsvarende tall for de med under 200 000 kr i årsinntekt er 33 prosent.

Billigere frukt
På spørsmål om hva som vil hjelpe folk å ta bedre vare på helsen sin svarer 64 prosent billigere frukt og grønt, 60 prosent svarer rimelig eller gratis trening og 58 prosent svarer mer tid.

Blant de med årsinntekt under 200 000 kr, går hele 64 prosent til behandling hos lege for en sykdom, lidelse eller skade. Dette er nesten dobbelt så mange som blant de med inntekt over 700 000 kr, hvor kun 33 prosent går til legebehandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.