*Nettavisen* Økonomi.

Klatreferden fortsetter på børsen

Nærmer seg 300-poeng og ligger på det høyeste nivået på syv måneder.

20.05.09 17:33

Onsdag ble en ny dag med flere rekorder. Oljeprisen steg til årets høyeste nivå og var en viktig bidragsfaktor til at aksjemarkedet også var i godt driv.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da handelen var slutt sto hovedindeksen på Oslo Børs i 290,14 poeng. Det tilsvarer en oppgang på 1,58 prosent, og er årets beste sluttnotering. I løpet av dagen ble også nye toppnoteringer satt, og det høyeste nivået indeksen har vært på nå er 291,79 poeng.

Sist gang Oslo Børs var så høyt oppe var den første uken i oktober.

Oljen krøp over 60
Oljeprisen har gjort et hopp og lå da Oslo Børs stengte trygt over 60 dollar per fat. Den ukentlige rapporten fra de amerikanske myndighetene viser at råoljelagrene og bensinlagrene falt langt mer i forrige uke enn hva analytikerne trodde på forhånd. Rapporten viser at nivået på de amerikanske bensinlagrene er lavere enn hva som er normalt for denne tiden av året. Det skjer ved inngangen til kjøresesongen i USA.

Les mer: Større trekk i oljelagrene

Denne uken har oljeprisen styrket seg betydelig på at den geopolitiske uroen har økt i styrke. Militante opprørere har angrep flere oljerørledninger i Nigeria og truer også å hindre tankskip å frakte oljen ut av landet. Nigeria er en betydelig leverandør av olje til USA. I tillegg har Iran ha prøveoppskyting av en langdistanse rakett, som skal ha vært vellykket. Ved siden av dette har det vært en eksplosjon med tilhørende brann ved et amerikansk raffineri.

Anbefaler StatoilHydro
Aksjene i StatoilHydro ble notert uten rett til utbytte fra og med i onsdag. Aksjonærene som har sittet med aksjer frem til onsdag er dermed berettiget et utbytte på 7,25 kroner. Aksjekursen falt 4,36 prosent til 131,50 kroner. Det tilsvarer en nedgang på 6 kroner, og justert for utbytte steg dermed aksjekursen.

Meglerhuset Nomura har startet dekningen av de største produserende europeiske oljeselskapene. For hele sektoren har de en nøytralanbefaling, men har trukket ut tre selskaper de anbefaler at kundene kjøper. Blant dem er StatoilHydro i tillegg til BP og OMV. Kursmålet i StatoilHydro-aksjen er satt til 174 kroner.

En bred oppgang i finansmarkedene med fallende pengemarkedsrenter har også smittet over på råvaremarkedet. Dollaren svekker seg og bidrar også til en oppgang i prisene. Det hjelper flere av de norske tungvekterne oppover. Kunstgjødselsselskapet Yara steg 4,53 prosent til 219,53 kroner, mens Norsk Hydro ble løftet 2,38 prosent til 34,45 kroner. Orkla klatret 3,79 prosent til 52 kroner.

Sterkt innen oljeservice
Det var også god fart i Seadrill. Riggselskapet er et av flere selskaper i sfæren til John Fredriksen som legger frem sitt resultat etter første kvartal i neste uke. Aksjen steg 7,65 prosent til 90,10 kroner

En av verdens største forvaltere, Fidelity, flagget at de hadde kjøpt aksjer gjennom enkelte fond slik at deres eierandel passerte 5 prosent i Seadrill. Dermed står Fidelity med tilhørende fond oppført med 5,14 prosent av aksjene i riggselskapet til John Fredriksen.

Flere oljeserviceselskaper opplevde også en sterk utvikling i aksjekursene. Seismikkselskapet Petroleum-Geo Service ble løftet 8,42 prosent til 38 kroner, mens Aker Solutions steg 4,37 prosent til 47,75 kroner. Acergy klatret 4,44 prosent til 61,10 kroner.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for over 8,3 milliarder kroner onsdag. Det er litt under nivået fra dagen i forveien, men godt over snittet de siste ukene. StatoilHydro ble mest omsatt og totalt byttet aksjer for 1,7 milliarder kroner hender. Yara og REC fulgte med en omsetning i aksjene på henholdsvis 1,15 milliarder kroner og 909 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.