NA24.no

Hektisk aktivitet på børsen i New York.
Hektisk aktivitet på børsen i New York. Foto: JUSTIN LANE/EPA

Klatret til pluss

Sist oppdatert:
USA-børsene ristet av seg svak forbrukertillit og endte uken i pluss.

For fredag isolert sett ble det pluss for S&P 500 og Dow Jones, men minus for Nasdaq etter labre utsikter fra Microsoft. Uken ga som helhet pluss for alle tre indeksene.

S&P 500 er nå tilbake på nivået fra midten av januar og har nå steget 11 prosent fra bunnen i vinter.

Det så likevel lenge ut til å gå mot minus fredag, etter en laber resultatrapport fra Microsoft og en rapport som vitnet om dystre forbrukere. Undersøkelsen University of Michigan Consumer Sentiment viste en verdi på 62,6 poeng i april. Det er den laveste verdien på 26 år, et fall fra 69,5 poeng i mars, og en nedjustering fra et foreløpig april-tall på 63,2, som ble publisert tidligere i måneden.

Resultatvinden blåser i uforminsket styrke. I Europa og Asia har børsene fått et solid løft etter bedre enn foreventet resultater fra Samsung og Ericsson. Så langt har det også være flere positive overraskelser i USA, selv om banksektoren tynger.

Strateg Thomas Doerflinger i UBS peker ifølge Marketwatch på at det er finanssektoren som ødelegger resultatutviklingen. Etter at 52 prosent av selskapene på S&P 500-indeksen har levert tall, viser totalsummen et fall i resultat per aksje på 14 prosent i det første kvartalet, medregnet finansselskapene. Men hvis denne sektoren utelates fra beregningene ville resultatet vist en vekst på 11 prosent.

Giganten under lupen
Microsoft ble viet mye oppmerksomhet. Verdens største programvareprodusent la torsdag kveld frem sitt kvartalsresultat. Nettoresultatet endte på 4,38 milliarder dollar, eller 47 cents per aksje. Det er 11 prosent ned fra 4,93 milliarder dollar og 50 cents per aksje i samme kvartal året før, men likevel over analytikernes forventninger på 45 cents per aksje, viser konsensusestimater fra FactSet Research.

Microsoft skuffer imidlertid med guidingen for fjerde kvartal. Nå forventer selskapet et resultat per aksje på mellom 45-48 cents, og 15,5 milliarder i omsetning. Analytikerne hadde forventinger om 48 cents per aksje og en omsetning på mellom 15,5 og 18,5 milliarder dollar. IT-giganten mener likevel skuffelsen ikke vil vedvare og ser lysere utsikter for de etterfølgende kvartalene.

Microsoft-aksjen falt 6 prosent.

Fett i kreditt
Kredittkortselskapet American Express hadde et resultat på 85 cents per aksje i første kvartal. Det er en nedgang fra 87 cents i tilsvarende periode året før. Den videreførte virksomheten viser et resultat på 84 cents per aksje som ligger over de 81 centene som analytikerne hadde ventet. Kredittkortselskapet venter at resultatveksten fortsatt vil ligge på mellom fire og seks prosent fremover.

Aksjen steg 2,5 prosent.

Olje svingte
Flere nyheter sendte oljeprisen opp fredag, men mot slutten av dagen falt prisen tilbake igjen.

Blant annet ble det kjent at et lasteskip engasjert av det amerikanske forsvaret skjøt mot to speedbåter som var antatt å være iranske.

Oljeprisen hadde allerede før meldingene om skyting fått en rekyl etter nye angrep på oljeinstallasjoner i Nigeria. Den militante nigerianske gruppen MEND hevder at de har sabotert en oljerørledning i Nigeria. Rørledningen skal tilhøre Shell, men det er ikke bekreftet av oljeselskapet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

I tillegg melder Dow Jones Newswire at ansatte ved Mobil Producing Nigeria Unlimited går nå ut i streik. Dermed står produksjonen på 866.000 fat om dagen i fare for å bli rammet. Dette er heller ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Den amerikanske referanseoljen WTI var på et tidspunkt oppe i 119,50 dollar, men endte dagen på 118,48 dollar.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,33% til 12.891,86

Nasdaq -0,25% til 2.422,93

S&P 500 +0,65% til 1.397,84

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere