- Vanlig skikk og bruk innenfor kontormiljøet innebærer ingen shorts, singlett eller bare tær. Stikkordet er jo å tilpasse seg jobben, men i et kontormiljø synes jeg det er greit å være noenlunde påkledd.

Det sier Elin Ørjasæter, arbeidslivsekspert og redaktør for nettstedet Arbeidsnytt, til Nettavisen.

Mandag skrev vi om den danske redaktøren for Jyllands-Posten, som har innført shortsforbud på arbeidsplassen. Debatten rundt arbeidsantrekk i sommervarmen er langt fra ny, og her er meningene delte.

- En ønskedrøm

Ørjasæter mener imidlertid at det finnes enkle regler å forholde seg til.

- Er du ny på jobben og ønsker å være sikker på at du er innafor så ville jeg holdt meg unna akkurat disse tre tingene: Shorts, singlett og bare tær. Det er en veldig grei huskeregel. For jenter gjelder tilsvarende, skal du bruke sommerkjole eller skjørt, så sørg for at det går til knærne eller nedover.

- Enkelte vil jo mene at man som kvinne bør kunne kle seg i korte kjoler og skjørt uten at det skal gå på bekostning av hvorvidt man blir tatt seriøst?

- Vel, det er en ønskedrøm. Det kommer naturligvis litt an på hvordan du ser ut, men de færreste ser ut som Hillary Clinton, altså proff og totalt uangripelig, så da er det et godt råd å ikke gå med for korte skjørt og kjoler. Du får det bare som en boomerang i bakhodet. Og ja, du kan mene at man skal være så frigjort som man bare vil, men jobb er jobb, sier Ørjasæter bestemt.

- Skaper et skille

Ørjasæter minner om hva formålet med en kleskode er, nemlig å la klærne distrahere eller skape et skille på jobb.

- Jeg er for kleskode på jobb. Hvis vi legger personlig stil i hvordan vi kler oss, så skaper det et skille mellom de ansatte som ikke trenger å være der.

- Hva ville du selv gjort hvis du var sjef for et stort selskap og så at folk dukket opp i korte kjoler og shorts på jobb?

- Da ville jeg tatt en runde med de tillitsvalgte og spurt hva de mente. Akkurat dette med hva man har på seg på jobben er en beslutning som en sjef bør diskutere med andre enn seg selv. Men jeg ville nok hatt et ønske om å komme frem til felles beslutninger, sier Ørjasæter.

Så hva er egentlig reglene for kleskoder i sommervarmen blant norske selskap? Vi tok en kjapp ringerunde:

Geelmuyden Kiese: - Grenser til formynderi

I kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese, kan folk kle seg som de vil.

- Her er det ingen kleskoder. Hos oss kler vi oss etter forholdene. Man kan gjerne gå naken på jobb, men det er det naturligvis ingen som gjør, sier Hans Geelmuyden, senior partner og sjef i selskapet.

Geelmuyden understreker at de ansatte kler seg på en måte som ikke ødelegger for kundedialogen, men utover det er det full frihet.

- Vi dyrker frihet for enkeltmennesket. Hvorfor i all verden skal vi blande oss i hvordan folk går kledd? Så lenge de ikke kler seg uprofesjonelt eller på en måte som går utover kunderelasjonene, så må man gjerne gå i shorts og sommerkjole, sier Geelmuyden, og fortsetter:

- Vi rekrutterer de beste folkene, og de beste folkene greier selv å ta stilling til hva de skal ha på seg. Det får da være grenser til formynderi.

FINN: - Vi har takhøyde

De samme reglene gjelder i FINN.no, som har rundt 400 faste ansatte. De har heller ingen faste kleskoder for sine ansatte.

- Nei, her i FINN er det ikke så formelt. Folk går i alt fra høyhælte sko til barbeing og shorts, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonssjef i selskapet.

Hun presiserer at det nok vil variere litt fra avdeling til avdeling, men at de ikke har sett tydelige tegn på at de ansatte i de ulike avdelingene kler seg ulikt.

- Det handler om at vi er et teknologiselskap med takhøyde, og da vil vi gi de ansatte mulighet til å gå kledd som de vil. Det viktigste er at man presterer på jobb, og det kan man gjøre uavhengig av hva man har på seg, sier Eia Kirkholm.

IBM: - Har større takhøyde enn før

To selskap som derimot er kjent for å ha relativt strenge kleskoder, er konsulentfirmaet McKinsey & Company og teknologiselskapet IBM.

Pressekontakt i McKinsey & Company, Hannah Berget, sier i en e-post til Nettavisen at de ikke ønsker å bidra til artikkelen.

Otto Backer Solberg, pressekontakt i IBM Norge, informerer imidlertid om at de har løsnet litt på reglene om kleskoder på jobb.

- IBM har nok tidligere vært kjent for å ha en del menn i blå dress, men nå har vi større takhøyde og er mindre konforme i kleseveien enn vi var for 10 år siden.

Årsaken til endringen er at selskapet har gjennomgått en generell endring de siste årene, sier Backer Solberg.

- Vi har gått fra å være en bedrift som har levert løsninger og produkter, til å være et selskap som vil være med på å forme fremtiden. Hvis vi skal greie å løse morgendagens utfordringer, må vi også tiltrekke oss de beste menneskene og det er ikke klær og stil som avgjør hvem som gjør den beste jobben, sier Backer Solberg.

I dag finnes det derfor ingen kleskode i IBM, og det er mange som går i jeans og t-skjorte på jobb.

- Men er det lov med shorts i sommervarmen?

- Jeg synes egentlig ikke shorts på jobb er innafor selv om det aksept for en uformell stil. Jeg har ikke sett noen ansatte her i shorts. Det er å trekke strikken langt, selv på sommeren, sier Backer Solberg, og avslutter:

- Det er lov å være leken i klesveien hos IBM, men ikke for leken.