*Nettavisen* Økonomi.

Klimaendringer kan gi ølmangel og sjokkpriser

Sjokkpriser og ølmangel:

Sjokkpriser på øl og et betraktelig mindre utvalg. Det kan bli konsekvensene for øldrikkere i fremtiden. Foto: (NTB scanpix)

Klimaendringene kan være dårlig nytt for deg som liker øl.

16.10.18 16:57

Ekstreme hetebølger og tørke vil fortsette å skade verdens byggavlinger. Det er svært dårlig nytt for deg som liker øl.

Sjokkpriser på øl og et betraktelig mindre utvalg. Det kan bli konsekvensene for øldrikkere i fremtiden. Forskere forventer nemlig at ekstremtørke og hetebølger vil bli vanligere på steder med byggavlinger, den vanligste kornsorten i ølproduksjon.

Les også: Her får du verdens billigste øl

Land som Belgia, Tsjekkia og Irland som er store land innen ølproduksjon, kan bli rammet meget hardt, ifølge en rapport fra internasjonale forskere. Og det kan også ramme norsk ølproduksjon hardt.


– Det kan bli kritisk her også. Vi importerer malt fra USA, Mellom-Europa og Sør-Europa, og mangel på bygg og humle i verden vil helt klart merkes her til lands også, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAN BLI ØLKRISE: Direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen Petter Nome stiller seg bak en rapport om klimaendringer og kornmangel,.

Enorm økning i ølprisene

I rapporten argumenteres det for at det globale ølkonsumet kan gå ned med hele 16 prosent. Det er like mye som amerikanerne drikker på ett år. Prisene på en halvliter vil også øke enormt.

Beregninger i rapporten viser at halvliter-prisen vil fordobles i mange land. Det forventes at halvliter-prisen vil gå opp med hele 40 kr (!) i land som Irland, Italia og Canada.

Lederen av Bryggeriforeningen er også sikker på at norske øldrikkere må belage seg på en enda stivere pris enn i dag.

– Det er umulig å si hvor dyrt det blir her, men en prisøkning vil vi se. Det gjør det kanskje enda mer attraktivt med hjemmebrygging?

Samtidig understreker Nome at ølprisene blir det minste problemet, hvis verdens kornavlinger svikter dramatisk.


Vil påvirke livskvaliteten

Forskerne bak rapporten skriver at de ikke ønsker å skremme øldrikkere, men heller fortelle at klimaendringer virkelig kan ramme hardt på flere måter.

– Målet med studiet er ikke å oppmuntre folk til å drikke mer i dag. Studiet prøver å fortelle at klimaendringer vil påvirke livskvaliteten, sier Dabo Guan, professor i klimaendringer og økonomi på University of East Anglia i England, og en av forfatterne av rapporten.

Les også: Forskere advarer: Et par glass rødvin om dagen, er farligere enn du tror

Han forteller videre at det er bare en ting som gjelder, hvis man frykter for ølmangel og sjokkpriser i fremtiden.

– Hvis du ikke ønsker dette, hvis du fortsatt vil kose deg med noen halvlitere, må du bidra i kampen mot klimaendringer. Vi må alle jobbe sammen i kampen mot klimaendringer, fastslår Guan.

Nome tror også at den varslede ølkrisen kun er et spørsmål om tid.

– En sommer med tørke ga allerede en pekepinn om hva som kan skje med dyrefôret. Klimaendringene skjer raskt, men det er umulig å si om byggavlingene rammes om to år, fem år eller ti år, hevder Nome.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.