NA24.no

Klimakur som syretest

(Scanpix)
Rasmus Hansson tar for seg myndighetenes «Klimakur».

(NA24-Leserinnlegg):Myndighetenes «Klimakur», som legges frem onsdag, må markere det store taktskiftet i norsk klimapolitikk. Løftene om 30-40 prosent utslippskutt i 2020 krever en liste med store, kontante og kjappe tiltak. Tungvekterne i arbeidslivet må gå foran, oppfordrer WWF, som har liten tro på at Det Store Taktskiftet kan komme i regi av regjeringen Stoltenberg. Utredningen Klimakur er en syretest på klima-vilje i Norge. Arbeids- og næringslivet har klimanøkkelen - og Klimakur må levere fire prosent utslippskutt pr år fra 2011.

Listen som KLIF (Klima- og Forurensingsdirektoratet) lanserer blir den store syretesten for alle som lover klimakutt, alle som er utålmodige og «maser» om klimatiltak og alle som har ansvar for å gjennomføre dem. Regjering, departementer, næringsliv, organisasjoner og kommuner kommer til å måtte påta seg store, konkrete forpliktelser. All må gjøre vanskelige valg og ta nødvendige konflikter i en helt annen grad enn de hittil har gjort.

WWF advarer mot at en «svarteperstrategi», der målet er at den enkeltes sektor skal slippe unna så billig som mulig, vil føre til en norsk versjon av klimatoppmøtet i København. Det kan Norge ikke leve med.

WWF håper og tror at Klimakur vil sparke fart i Norges hittil skremmende trege klimainnsats på hjemmebane. Skal vi nå kuttløftene for 2020 må vi kutte innenlandske utslipp med 4 prosent årlig allerede fra neste år. Det er fullt mulig, men krever en helt ny innsatsvilje.

WWF har særlig forhåpninger til næringslivet som i det siste stadig har krevd rammevilkår for en kraftig norsk klima- og fornybarsatsing.

Når Klimakur kommer ligger det største ansvaret på NHO, Norsk Industri, LO og andre tungvektere. WWF forventer at de raskt viser at de mener alvor med sine klimakrav og handler tydelig og raskt.

Tungvekterne i arbeidslivet har gitt mange oppmuntrende klimasignaler i det siste. Nå kommer oppgjørets time. Hvis de går foran vil Klimakur bli Det Store Taktskiftet. Hvis ikke blir Klimakur den hittil største nedturen i norsk klimapolitikk.

Næringslivet og arbeidslivet får et stort ansvar med Klimakur. De avgjør i realiteten om vil avgjøre om konfliktsky politikere og en treg offentlig sektor tør komme på offensiven. Hvis LO, NHO og Norsk Industri tør å velge, prioritere og ta konflikter i egne rekker, blir politikken og det offentlige nødt til å komme etter. Hvis arbeids- og næringslivet feiger ut vil ingenting skje.

Å redusere Norges utslipp med 30-40 prosent de ti neste årene vil kreve meget store statlige tiltak og store tiltak innen alle offentlige sektorer i tillegg til industri, landbruk og privat sektor. WWF har stor tro på at disse tiltakene kan komme, men det krever en politisk dominoeffekt som må starte i arbeids- og næringslivet. WWF har lite tro på at den vil komme fra regjeringen Stoltenberg.

Store deler av offentlig sektor vil gjerne, men mangler politiske startskudd og retningslinjer for å handle. Regjering og departementer har hittil ikke vært i nærheten av den handlingsvilje som norske klimaforpliktelser faktisk krever, og vi ser stadig tegn på politisk motvilje mot tiltak i Norge.

Klima- og forurensingsdirektoratet presentere onsdag tiltak og virkemidler for å redusere norske utslipp av klimagasser fra 15 til 17 millioner tonn (skog inkludert) innen 2020. Utredningen «Klimakur 2020» skal danne grunnlaget for regjeringens vurdering av den klimapolitikken som skal legges fram for Stortinget.

AvRasmus Hansson
Generalsekretær WWF-Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere