NA24.no

Klimaverstinger sponser klimatoppmøtet

(AFP)
Sist oppdatert:
Etter å ha betalt millioner kan de benytte FNs klimalogo.

Mandag startet klimatoppmøtet i København. På sponsorlisten til møtet står en rekke selskaper som årlig slipper ut store mengder CO2. Totalt betaler disse selskapet rundt 90 millioner kroner. For den prisen får de vise frem sine logoer på møtet. De får til og med benytte FNs klimalogo i sin egen markedsføring.

Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at hovedsponsorene til toppmøtet for klima ble valgt ut gjennom en auksjon, hvor aktørene kunne by på oppdraget. Blant de utvalgte er en rekke selskaper som har et tungt ansvar for klimaproblemene.

Biler og fly
Blant hovedsponsorene, hvor den amerikanske presidenten også vil delta, er flyselskapet SAS og bilprodusentene Volvo, Mercedes og BMW. I tillegg til dette er transportselskapet DHL blant hovedsponsorene.

Dagens Nyheter skriver at SAS sine fly slapp ut seks millioner tonn CO2 i løpet av fjoråret.

SAS sitter også med en ganske gammel flyflåte, og gamle fly bruker mer drivstoff enn nyere fly.

FN har tidligere uttalt at en reduksjon i flytrafikken er en viktig del av jobben for å redusere CO2-utslippene. Til tross for dette valgte altså det danske vertskapet flyselskapet som hovedsponsor. Avtalen med SAS omfatter også VIP-lounger og andre tjenester, som bilene som benyttes under toppmøtet. Bilene skal for øvrig kjøres på alternativ brensel.

- Vi har ingen problemer med dette så lenge selskapene viser en vilje til å gjøre noe, sier Sven Gad som er sjefjurist i danske UD til avisen.

Også biler og annen transport bidrar tungt til verdens årlige utslipp av CO2. Til tross for mye prat om elbiler, har ikke bilindustrien kommet på banen med store endringer i bilparken. Biler med store motorer, som modeller fra Volvo, BMW og Mercedes, er de som slipper ut mest.

I fjor slapp BMW alene ut én million tonn CO2 i forbindelse med produksjonen av sine biler.

Hos transportselskapet DHLs hovedeier Deutsche Post sto miljøvennlig brensen for 2 promille av transportbrenselet i fjor, skriver Dagens Nyheter.

Norsk delegasjon på fly
SAS har allerede sikret seg en god kunde til København. 30 representanter fra Miljøverndepartementet velger nemlig fly fremfor tog eller buss til toppmøtet, ifølge Nettavisen.

- Den norske delegasjonen er foreløpig på snaue 150 personer, hvorav en betydelig andel representerer det sivile samfunn. De fleste av Miljøverndepartementets rundt 30 deltakere på Københavnmøtet tar sikte på å reise med fly, sa kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartementet, Andreas Keus, til Nettavisen.

Lederen i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, sa til avisen at de norske delegasjonsmedlemmene burde benyttet seg av mer miljøvennlig transport, som tog eller buss.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere