Gå til sidens hovedinnhold

Kloke ord om børsen

- Vær engstelig når andre er grådige. Vær grådig når andre er engstelige.

(NA24-KOMMENTAR): Det har vært en dramatisk januar på børsene. Hovedindeksen har falt 23 prosent fra nyttår. Oslo Børs er nå tilbake til nivået fra høsten 2006.

Meningene blant ekspertene er delte – som seg hør og bør. Pessimister som har forutsett femten av de to siste børskrakkene, ser videre nedtur. Optimistene er like optimistiske som de var før fallet. Det var billig da og det er billigere nå.

I tider som disse, er det sjelden dumt å låne øre til Warren Buffett (77). Han er blitt USA neste rikeste mann på grunn av sine evner som langsiktig investor. I tillegg har han en egen evne til å komme opp med tankevekkende og vittige sitater, i en slik grad at han har fått klengenavnet «The Oracle of Omaha» - det siste er altså hjembyen hans.

- Ikke panikk
Ett Buffett-sitat som rinner i hu i dagens situasjon:

- Med mindre du kan se aksjeporteføljen din falle med 50 prosent uten å få panikk, skal du ikke være i aksjemarkedet

Og når markedet svinger vilt, hva gjør man da? - Vær engstelig når andre er grådige. Vær grådig når andre er engstelige, er Buffetts råd.

Ofte kan det være bedre å kjøpe når det ser mørkt ut. – Fremtiden er aldri klar, og du betaler en svært høy pris i aksjemarkedet for en rosenrød enighet. Usikkerhet er en venn for kjøperen av av langsiktige verdier.

- Gift
Buffett har heller ikke mye til overs for dem som hevder å kunne forutse kortsiktige trender i aksjemarkedet.

– Charlie (Munger, hans businesspartner, red. anm.) og jeg mener fortsatt at kortsiktige markedsprognoser er gift og bør oppevares innelåst på et sikkert sted, borte fra barn og også fra voksne som oppfører seg som barn i markedet.

I stedet for å forsøke å kjøpe en aksje du tror skal stige i morgen eller neste uke, er Buffetts oppskrift slik:

- Jeg forsøker aldri å tjene penger på aksjemarkedet. Jeg kjøper basert på den forutsetningen at de kunne stenge markedet den neste dagen og ikke åpne igjen på fem år.

- Vår foretrukne tidshorisont som eier er evig, fastslår han i et annet sitat.

Slik tenker altså «verdens beste investor». Hvordan tenker du?

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
30 års famling i skolen
REC-raset
Hvor lur er du egentlig?
Game over på børsen
Tenk på Laika

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg