NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90

KLP dropper flere kullselskaper

Pensjonsfondet KLP trekker seg ut av tolv nye kullselskaper.

Det var i desember i fjor at Kommunal Landspensjonskasse (KLP) for første gang kunngjorde at det trekker seg ut av kullselskaper. Beslutningen ble møtt av stor jubel fra miljøbevegelsen.

Etter å ha gjennomført sin halvårlige gjennomgang, har selskapet kommet til at det utelukker 20 nye selskaper, hvorav tolv skyldes at de får inntekter fra kull og kullproduksjon. Beslutningen gjelder fra desember.

– Vi ønsker å bidra til å nå togradersmålet. Måten vi kan gjøre det på, er å investere i mer fornybar energi, men også trekke investeringer ut av kull, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, til NTB.

1,5 milliard kroner

Selskapene det gjelder får over 30 prosent av inntektene sine fra kullkraft. I tillegg droppes åtte andre selskapene på grunn av alvorlig miljøskade, tilknytning til produksjon av kjernevåpen og ett tilfelle av brudd på grunnleggende etiske normer.

Til sammen handler det om investeringer til rundt en halv milliard kroner. Det tilsvarer investeringene som ble avsluttet i fjor, så til sammen har selskapet tatt ut investeringer på rundt 1,5| milliard kroner.

Strengere grense

I fjorårets vedtak satte styret som grense at inntektene fra kull skulle være 50 prosent eller mer. Nå har selskapet blitt strengere, og legger seg på samme nivå som Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet. Der er grensen for inntekt fra kull 30 prosent.

– Vedtaket var tenkt som et minimumsnivå og ambisjonene var å gå lenger, sier Bergan.

Hun mener det er naturlig at KLP følger oljefondets retningslinjer.

– For å oppnå det grønne skiftet mener vi det er en fordel om flere investorer drar i samme retning. Derfor er det naturlig at vi nå operasjonaliserer på 30 prosent av inntekter, sier hun.

Taper ikke

KLP leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til offentlig sektor og tilknyttede virksomheter. Beslutningen om å kutte investeringer på grunn av miljøhensyn har ikke påvirket selskapet negativt, sier Bergan, og viser til at kull uansett er sektor som faller mye i verdi.

Til sammen har KLP ekskludert 108 selskaper fra sine investeringer for brudd på retningslinjer for ansvarlige investeringer. 32 av disse gjelder kull og kullkraftproduksjon.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere