NA24.no

Knakende god børsdag

Sist oppdatert:
Oslo Børs strålte i solskinnet fredag. Alle ville ha Yara.

Drevet av sterke resultatrapporter steg børsene over hele verden fredag. I Norge var det særlig Yara som utmerket seg.

NA24 - din næringslivsavis

Med en oppgang på 1,45 prosent til 443,41 poeng sikret hovedindeksen på Oslo Børs seg at uken som helhet endte opp 2,91 prosent.

Dermed endte børsen på det høyeste nivået siden 10. januar. Det medfører at børsfallet så langt i år er redusert til under 10 prosent. På det verste var børsen i minus 27,5 prosent, men det skjedde allerede mot slutten i januar.

Tallrush
Nå er det resultatsesongen som stjeler mye av oppmerksomheten. Både her hjemme i Norge og internasjonalt forteller selskapene hvordan det har gått de tre første månedene i 2008. Daglig preger tallene fra de største selskapene overskriftene, og setter standarden for hvordan børsdagen til de fleste aksjemarkeder fortoner seg.

Internettgiganten Google la sent torsdag kveld frem sine resultater for første kvartal. De knuste forventningene og sørger for at Wall Street starter feiringen av helgen tidlig. Flere av de store amerikanske selskapene overrasker positivt fredag. De som skuffer, blant annet storbanken Citigroup, blir heller ikke straffet for det.

Yara kuppet dagen
På Oslo Børs dreide det meste seg om kunstgjødselprodusenten Yara. Som sedvanlig var konsernsjef Thorleif Enger i strålende humør da han presenterte hvordan det har gått så langt i år. I forkant var analytikerne forberedt på at det ville komme sterke tall, men selv ikke superoptimistene var i nærheten av å treffe med sine spådommer. Mangel på matvarer har medført at blant annet rekordhøye priser kornpriser. Priser på generelle matvarer har også steget kraftig over hele verden, og det gjør at bøndene har all grunn til å stå på.

Det igjen medfører stor etterspørsel og tilhørende skyhøye priser på gjødsel. At det ikke er nok gjødsel i verden til å dekke behovet bare forsterker dette bildet. Nå kan situasjonen i gjødselmarkedet blir strammere. Kinas eksportavgift på 135 prosent for gjødsel vil bidra til det.

Overlegent
Yara hadde et resultat før skatt på 3,78 milliarder kroner i årets tre første måneder. Det er en mer enn en dobling fra 1,40 milliarder i tilsvarende periode året før. Analytikerne hadde her ventet et resultat før skatt på 2,58 milliarder kroner, viser estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans.

Les mer: Kanontall fra Yara

Jevnt over leverte Yara høyt over forventningene. Det satte aksjemarkedet stor pris på. Aksjekursen steg hele 13,06 prosent til 394 kroner. I løpet av dagen nådde kursen 400 kroner og det setter markedsverdien til 116,6 milliarder kroner. Dermed befester Yara posisjonen som det tredje største selskapet på Oslo Børs. Fredag var interessen størst for gjødselsprodusenten og omsetningen i aksjen var på 4,5 milliarder kroner av et totalvolum på 13,3 milliarder.

Kamp om Skogen
Det ble også liv i Norske Skog. Aksjen steg 16,63 prosent til 25,60 kroner. Omsetningen i aksjen lå godt over nivået de siste dagene. Selskapet avholder generalforsamling kommende torsdag og enkelte spekulerte i at det var posisjonering i forkant av dette aksjonærmøtet. Blant annet er det ulike oppfatninger om hvem som skal sitte i de styrende organene til papirprodusenten.

Les mer: Samler støtte i Norske Skog

Golden Ocean steg 6,79 prosent til 30,65 kroner etter at tørrbulkratene fikk et oppsving. Tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg fredag 2,05 prosent, melder Reuters.

Tandberg steg 3,91 prosent til 85 kroner, etter at de la frem tall som havnet noe under analytikernes forventinger. Meglerhuset Orion mener det ikke er noe drama selv om Tandberg ikke helt innfrir og vil ikke gjøre store endringer på verken anbefaling eller kursmål.

Les mer:Tandberg kom ikke i havn

Cermaq innrømmer nå at deres laks i Chile er blitt rammet av sykdom og problemene medfører nedjustering av salgsestimatene for resten av året. Cermaq anslår nå et salgsvolum på 53.000 tonn, mot tidligere 68.000 tonn. Aksjen falt 8,78 prosent til 59,75 kroner.

Les mer: Cermaq rammet av sykdom

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere