Knall kvartalsslutt

Foto: (Scanpix)

USA-børsene avsluttet første kvartal på en god note.

31.03.08 23:35

I et finansielt system i krise er investorer glade for at grep blir gjort for å forbedre situasjonen.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene byr på en behagelig ukestart for aksjeeierne.

Næringsindeksen Dow Jones steg 0,38 prosent til 12262,89 poeng, mens den bredere S&P 500 klatret 0,57 prosent til 1322,70 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq Composite bykset 0,79 prosent til 2279,10 poeng.

Blandede følelser
Investorer har litt blandede følelser til Bush-administrasjonens nye plan om å regulere finansmarkedene. Planen går ut på å samle reguleringen på tre institusjoner. Forslaget om å gi sentralbanken Federal Reserve mer makt er særlig kontroversielt.

- Fed plantet frøene for hele kaoset ved å lage et miljø for lettjente penger og veldig ustabil pengepolitikk – nå gir vi dem en masse ansvar for å regulere alle, sier Peter Boockvar, aksjestrateg ved Miller Tabak, i en oppgitt kommentar til Marketwatch.

Boockvar sammenligner forslaget med å «be folk bolte vinduene sine etter orkanen allerede har passert».

LES OGSÅ:Det er en gal, gal, gal verden

- Gjenoppretter tillit
Alt i alt blir det likevel tatt godt imot.

- Endringer i den finansielle reguleringen kan være veldig godt for markedet, sier Peter Sorrentino, forvalter ved Huntington Asset Management, til Bloomberg Television.

- Det kan gjenopprette tillit og bringe investorer tilbake til markedet, mener han.

Finans opp, olje ned
Finansaksjene har en relativt god dag, med investeringsbankene Citigroup og Morgan Stanley på topp med oppganger på henholdsvis 2,84 prosent og 2,55 prosent. Citi melder om egne restruktureringer, som blant annet innebærer utfisjoneringen av kredittkortvirksomheten sin. Morgan har fått en kjøpsanbefaling, da finanshuset skal være bedre rustet til å tåle det trange kredittmarkedet enn konkurrentene.

Børsene får hjelp av en solid knekk i oljeprisen. Da gulvhandelen stengte ved råvarebørsen i New York gikk frontkontrakten på den amerikanske lettoljen til 100,3 dollar fatet, og klarte seg dermed hårfint unna tosifret. Fallet er på hele 3,8 prosent og skyldes blant annet forventninger om økte oljelagre og lavere etterspørsel. Exxon Mobil falt 0,65 prosent.

Bedring blant innkjøpssjefene
Innkjøpssjefindeksen økte i mars, men innkjøpssjefene i Chicago er fortsatt skeptiske til utviklingen i den amerikanske økonomien. Indeksen Chicago PMI steg til 48,2 i mars fra 44,5 i februar. Økonomene hadde ventet at målingene ville endte på 46, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

- Nyhetene kommer fortsatt ikke til å være knallsterke, men de vil, i mange sammenhenger, være bedre enn folk ventet, spår Eric Thorne, investeringsrådgiver ved Bryn Mawr Trust, i prat med Bloomberg News.

- Kvartalet er bak oss
- Det verste kvartalet siden første halvdel av 2002 vil være historie ved børsslutt i dag, og ikke en dag for tidlig, konstaterer Paul Nolte, investeringsdirektør ved Hinsdale Associates, til Marketwatch.

Siden nyttår har S&P 500 falt 10,54 prosent. Det store spørsmålet blir hvordan det vil se ut fremover.

- Inntjeningsrisiko
- Den virkelige risken i markedet fremover er inntjeningen, sier Craig Hester, sjef for milliardfondet Hester Capital Management, til Bloomberg Television.

- Jeg er sikker på at vi vil se mange revisjoner nedover, sier han pessimistisk.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,38 % til 12262,89

Nasdaq Composite +0,79 % til 2279,10

S&P 500 +0,57 % til 1322,70

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag