Knall og fall tross gode tall

Foto: (Scanpix)

Tilsynelatende bra resultatrapporter holdt ikke. Wall Street stupte inn i helgen.

15.01.10 22:35

Tross tilsynelatende positive resultatrapporter og en strøm av lite overraskende makrotall, falt det amerikanske aksjemarkedet markant fredag. De ledende indeksene endte ned rundt 1 prosent. Uken som helhet endte marginalt negativt.

Fallet fredag kan virke overraskende og tyder på at markedet har vært overmodent for en korreksjon etter lang og bratt opptur. Det er nå en god porsjon optimisme bakt inn i kursene, og det skal lite til å skuffe.

Siden børsen stengte torsdag har både Intel og JP Morgan Chase kommet med tall, som tilsynelatende var positive, men markedet fant likevel ting å innvende og sendte begge aksjene ned.

Intel over forventningene
Brikkeprodusenten Intel slo til med sterke tall etter fjerde kvartal da de la frem sitt resultat etter at børsene stengte torsdag kveld. IT-kjempen overgikk markedets forventinger. Milliardresultatet ble bedre enn hva analytikerne hadde estimert i tillegg kan selskapet vise til en pen vekst for topplinjen. Vel så viktig er det at selskapet også er langt mer optimistiske med den videre salgsveksten.

Guidingen for første kvartal ligger godt over hva analytikerne venter og det har skapt en optimisme for andre IT-selskaper. Intel-aksjen steg i etterhandel torsdag, men fredag endte kursen ned 3 prosent i forhold til børsslutt torsdag.

Les mer: Markedet liker Intels syn

Fikk bank
JP Morgan Chase klarte heller ikke å overbevise markedet til tross for at banken overgikk forventningene. Selkapet fikk et resultat per aksje på 74 cents i fjerde kvartal, mens analytikerne hadde forventet et resultat på 61 cents per aksje. Når det gjelder omsetningen klarte de ikke levere i henhold til forventningene, og konsernsjef Jamie Dimon sier at de er forsiktige med tanke på utsiktene. Store deler av problemene som preger bankene er ikke løst.

Aksen falt 2 prosent fredag.

- De (JP Morgan) bommet en del på omsetning i forhold til forventningene, og jeg tror det er årsaken til at aksjen faller akkurat nå, sier aksjestrateg Peter Boockvar hos Miller Tabak & Co i New York til Reuters.

Les mer: Sterkt fra storbank

En rekke makrotall kom fredag. Mest fokus var det kanskje på at forbrukersentimentundersøkelsen fra universitetet i Michigan kom inn noe under økonomenes forventninger. Den foreløpige indeksen for januar steg til 72,8 poeng fra 72,5 poeng i desember.

Økonomene hadde på forhånd forventet en oppgang til 73,9 poeng, viser estimater fra Reuters.

Les mer: Sentimentet under spådommene

Industriproduksjonen i USA vokser videre. Det viser en oppdatering fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. I desember vokste industriproduksjonen med 0,6 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen økte til 72 prosent. Dette var i tråd med økonomenes forventninger.

Les mer Økt industriproduksjon i USA

Sentralbankens lokalkontor i New York har kommet med en undersøkelse som måler temperaturen innen produksjonssektoren. Denne viser en klar bedring og den såkalte New York State Empire-indeksen fikk et løft for sjette måned på rad. Det er også indikert en bedring i forretningsvilkårene i tiden fremover.

Les mer: Bedring for produksjonssektoren

Prisveksten i USA er dog beskjeden. Arbeidsdepartementet i USA har kommet med en rapport som viser at konsumprisindeksen steg med 1 prosent. Det samme gjorde kjerneprisene som er et mål for inflasjon. Prisveksten var noe svakere enn økonomenes forventninger, og ligger godt under inflasjonsmålet til sentralbanken.

Les mer: Svak prisvekst i USA

Oljefall
Oljeprisen falt i likhet med aksjemarkedet. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI endte ned 26 cent til 79,39 dollar på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje 49 cent til 77,82. Oljeprisen har falt hver dag denne uken.

Delindeksen for oljeaksjer falt 0,9 prosent, delindeksen for oljeservice 1,3 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,94% til 10.609,65

Nasdaq -1,24% til 2.287,99

S&P 500 -1,08% til 1.136,03

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag