NA24.no

Knall og tall på børsen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Knalltall sender Oslo Børs mot nye høyder.

Selskapene legger frem tall i dusinvis torsdag morgen. Dette setter spor på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er like etter lunsj opp 1,68 prosent til 415,08 poeng torsdag.

Setter pris på utbytte
Utbyttemaskinen Frontline legger frem sterke tall i fjerde kvartal. Selv om tankmarkedet har vært svært utfordrende i perioden har skipssalg og andre eierandeler sendt resultatet til tankrederiet opp. I fjerde kvartal ønsker Frontline å betale ut 2 dollar per aksje i utbytte og det er langt bedre enn 1,75 dollar som analytikerne hadde ventet. Frontline-kursen stiger 4,56 prosent til 252 kroner.

Kunstgjødselsselskapet Yara stiger 3,26 prosent til 284,50 kroner etter at de nesten tredoblet resultatet. Selskapet klarer ikke innfri helt på driften, men forventningene har vært skyhøye til hva Yara presterte. Utbyttet på 4 kroner per aksje er derimot høyere enn hva markedet hadde ventet.

Får juling
BW Gas er den store taperen på Oslo Børs. Selskapet har lagt frem svært skuffende tall for fjerde kvartal, og aksjemarkedet er ikke sene med å reagere. Aksjekursen faller 8,39 prosent til 41,50 kroner.

Før skatt satt selskapet igjen med kun 6 millioner dollar i resultat. Det var en markant nedgang fra 51 millioner dollar og langt under hva analytikerne hadde ventet. Konsensus blant analytikerne lå ifølge TDN Finans på 37 millioner dollar. Driftsresultat ble halvert i fjerde kvartal til 32 millioner dollar fra 68 millioner. Analytikerne hadde ventet 55 millioner dollar.

BW Gas ser heller ingen bedring i 2008, og spår lavere driftsresultat gjennom året enn i 2007. BW Gas er et av rederiene som er hardt rammet av endringen i tonnasjebeskatningen, og hadde som følge av dette en egenkapitalandel på kun 18 prosent ved nyttår.

Orkla ikke i mål
Roxar faller 7,58 prosent til 6,10 kroner etter at selskapet har sendt ut resultatvarsel der de opplyser at resultatet i fjerde kvartal blir lavere enn forventet. Dette skyldes at en kontrakt som var regnet inngått i fjerde kvartal ventes nå å landes i 2008. Selskapet har også hatt engangskostnader 23 millioner kroner i forbindelse med restruktureringer.

Orkla er en annen av tungvekterne som kommer med skuffende tall. Orkla hadde et resultat før skatt på 1.267 millioner kroner. Det er en nedgang fra 2.965 millioner kroner i fjerde kvartal året før. Analytikerne hadde ventet at resultat før skulle bli noe lavere enn i 2006, men lå likevel inne med et høyere anslag på resultat før skatt på 1.550 millioner kroner.

Orkla-aksjen faller 3,25 prosent til 65,50 kroner.

Sterkt hos Røkke
Det er langt bedre fart i Aker Kværner. Kjell Inge Røkkes juvel i Aker-sfæren har lagt frem resultater på linje med forventninger, men vel så viktig er utsiktene fremover. Aker Kværner satt igjen med en bunnlinje som ligger 600 millioner kroner høyere enn ved samme periode året før. Nettoresultatet havnet på 625 millioner kroner i fjerde kvartal mot 25 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2006. Driftsresultatet økte i samme periode til 900 millioner kroner fra 686 millioner kroner i fjerde kvartal året før.

Analytikerne hadde likevel ventet mer. Ifølge Reuters lå konsensus på et nettoresultat på 634 millioner kroner og et driftsresultat på 937 millioner kroner.

I 2008 ser Aker Kværner en omsetning på mellom 58 og 60 milliarder kroner og en EBITDA-margin på 8 prosent. Til sammenligning var omsetningen i 2007 på 58 milliarder kroner og EBITDA-marginen på 6,8 prosent. Analytikerne ligger inne med estimater der driftsinntektene er på 57,8 milliarder kroner i 2008.

Aker Kværner-aksjen stiger 3,29 prosent til 117,75 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere