*Nettavisen* Økonomi.

Knalldag på børsen

Stemningen stiger på Oslo Børs.

29.01.08 13:24

Forrige ukes angst og beven er foreløpig byttet ut med optimisme i kjølvannet av oppgang både på Wall Street og i Asia og resten av Europa i dag.

NA24 – din næringslivsavis

Klokken 12.30 er hovedindeksen på Oslo Børs opp 3,10 prosent til 410,80 poeng.

De fleste andre europeiske børsene viser også gode takter. I Tyskland stiger den toneangivende DAX-indeksen 1,27 prosent. I London blir FTSE 100-indeksen løftet 1,53 prosent, mens CAC 40 i Paris stiger 1,67 prosent.

Det er også oppgang ved våre naboland. I Sverige stiger Stockholmsbørsen 0,75 prosent, mens København løftes 2,19 prosent. I Helsingfors stiger børsen 1,42 prosent.

Venter på Ben
Spekulasjonene om et nytt rentekutt fra den amerikanske sentralbanken florerer og bidrar til positive investorer. Markedet tror på ytterligere et rentekutt fra Ben Bernanke på 0,5 prosent etter rentemøtet som ender onsdag kveld norsk tid. Derivathandelen i rentefuturer tilsier at tradere regner med hele 86 prosent sjanse for at Fed kutter med en halv prosent til 3,0 prosent.

Oljen stiger
Nordsjøolje med marslevering stiger 0,73 prosent til 92,05 dollar per fat. StatoilHydro stiger 3,77 prosent til 145,80 kroner, mens Rec-aksjen er opp 3,3 prosent til 148,75 kroner.

Citigroup har kuttet kursmålet i Norsk Hydro fra 95 kroner til 80 kroner, men beholder kjøpsanbefalingen. Meglerhuset ser en kortsiktig nedgang i inntjeningen på grunn av styrket krone og marginskvis i nedstrømsoperasjoner. Norsk Hydro stiger 5,29 prosent til 61,70 kroner.

Vinneren er GGS
Seismikk- og riggselskapet Global Geo Services topper vinnerlisten med en oppgang på 19,15 prosent til 1,68 kroner.

Selskapet meldte i formiddag at det har ferdigforhandlet avtalen om å overta den første riggen fra Pride og sluttført finansieringsstrukturen knyttet til oppkjøpet av tre lekterrigger fra det amerikanske boreselskapet. Den første riggen «Alligator» vil nå offisielt bli kjøpt 30. januar, og samtidig har forbeholdet knyttet til boreavtalene for de to andre riggene «Barracuda» og «Al Baraka» blitt løftet. Dermed vil disse riggene bli overført til GGS i februar.

Ordreløft
Simtronics-aksjen er i godt driv på formiddagen. Aksjen er opp 9,47 prosent etter at teknologiselskapet meldte om at det har mottatt en ordre på i overkant av 3,1 millioner kroner. Simtronics skal levere oversvømmelse og skumsystemer til to fartøy som bygges ved Yantai Raffles i Kina.

Aker Kværner stiger 8,42 prosent til 105,75 kroner. Selskapet meldte i en børsmelding i morgentimene at Aker Kværner Tyskland har signert en treårig rammeavtale med petrokjemikalieprodusenten Ineos Manufacturing.

- Prisingen er attraktiv
Strategene i JP Morgan har oppgradert europeiske aksjer til overvekt. Blant annet trekker de frem at forholdet mellom risiko og forventet avkastning for aksjer har blitt forbedret. Prisingen på børsene er blitt langt mer attraktiv, mener de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag