*Nettavisen* Økonomi.

Knalldag på børsen

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Aksjemarkedene er i storform etter upåklagelig investeringsvilje i skadeskutte bankene.

01.04.08 19:34

Selv om oljeprisen har falt markant ble det ny opptur på Oslo Børs. Det norske aksjemarkedet steg for sjette dag på rad. Drevet av friske finansaksjer i USA og bedre utvikling i makrobildet enn fryktet sendte aksjene rett opp.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag steg hovedindeksen 1,78 prosent til 419,33 poeng og den høyeste sluttnoteringen på nærmere én måned.

Ble ingen bank
I Europa var børsene langt sterkere etter at flere av de største bankene i verden ser ut til å ha sikret frisk kapital etter store tap. På Wall Street var det full jubel idet Oslo Børs stengte. Villigheten blant investorene til å skyte penger inn i skadeskutte banker fikk markedet til å satse på aksjer igjen.

Lehman Brothers henter inn 4 milliarder dollar i en emisjon. Investeringsbanken hadde først planlagt å hente inn litt i overkant av 3 milliarder, men enorm pågang fra investorene gjorde at de valgte å utstede flere konvertible verdipapirer. UBS henter inn hele 15 milliarder dollar etter at de fikk et tap på 12 milliarder dollar i årets første kvartal. Tapet kom etter nedskrivninger på 19 milliarder dollar.

Både Lehman Brothers og UBS melder om stor interesse fra investorene og det sender positive signaler til en sektor som sliter med tynnslitt tillit.

Den sterke banksektoren smittet over på DnB Nor som steg 3,10 prosent til 79,70 kroner. Storebrand ble løftet 2,24 prosent til 41 kroner.

Sterke tungvektere
Telenor og REC var blant aksjene som pekte seg svært positivt ut blant tungvekterne. Aksjekursene steg henholdsvis 4,62 prosent til 102 kroner og 4,93 prosent til 149 kroner. Tandberg ble sendt opp 6,96 prosent til 81,40 kroner, mens Norske Skog steg 7,61 prosent til 19,10 kroner.

Papirprodusenten opplyser at de har engasjert ABG Sundal Collier, UBS og advokatfirmaet Wiersholm som rådgivere i forbindelse med å redusere netto gjelden. Dette skal gjøres ved å generere tilstrekkelig kontantstrøm fra drift og transaksjoner. Norske Skog påpekte at de har en betydelig likviditetsreserve, og det er ingen store låneforfall de neste 18 månedene.

Ras i oljeprisen
Oljeprisen har falt markant på spekulasjoner om at oljelagerrapporten som slippes onsdag vil vise at lagrene fylles opp. Dette sammen med våpenhvile i den irakiske byen Basra sørget for at råvareprisene falt markant. Ny styrke i dollarkursen bidro til nedgangen. Maikontraktene på Nordsjøolje kostet 99,82 dollar fatet. Det er over fem dollar under nivået mandag.

StatoilHydro steg likevel 1,57 prosent til 155 kroner. DNO melder at de økte produksjonen til 17.760 fat olje om dagen i februar og at produksjonen vil ligge godt over målet for første kvartal. Det var likevel ikke nok for å hindre at aksjen falt 7,48 prosent til 8,41 kroner. Mandag var DNO kursvinner med en oppgang på 17,75 prosent.

Tirsdag var siste noteringsdag for tegningsrettighetene i Tandberg Data. Disse falt 60 prosent til 0,02 kroner, mens Tandberg Data endte ned 18,52 prosent til 0,22 kroner.

Vinner etter patent
DiaGenic steg hele 54,55 prosent til 6,80 kroner. Aksjeoppturen kom straks etter at de opplyste om positiv utvikling i patentsøknad i Europa. DiaGenics får patent på sin teknologi knyttet til diagnostisering av Alzheimers sykdom ved bruk av blodprøver og analyse av genuttrykk. Det europeiske patentkontoret har bekreftet at de vil innvilge en patentsøknad fra DiaGenic som vil gjelde i 19 europeiske land.

Selskapet selv kaller patentet som en viktig milepæl.

- De nye patentene gjør også DiaGenic til en attraktiv partner for en lang periode, da kommersielle avtaler typisk inngås for en periode som tilsvarer levetiden for patentene, kommenterer administrerende direktør Dr. Med Erik Christensen i DiaGenic.

IT i skuddet
Sentrale innsidere som kjøper aksjer i IT-selskapet Apptix sendte aksjekursen opp 36,67 prosent til 1,64 kroner.

Styreleder Johan Lindqvist i Apptix har inngått en avtale om å kjøpe 10 millioner nye aksjer i IT-selskapet til 1,23 kroner per aksje. Det er noe over sluttkursen på 1,20 kroner mandag. Lindqvist vil etter dette sitte med direkte og indirekte kontroll på 10.175.884 aksjer i Apptix. I tillegg har styremedlemmene Terje Rogne og Jon Schultz inngått avtale om å kjøpe 500.000 aksjer hver til 1,23 kroner per aksje.

Scandinavian Clinical Nutrition steg 26,67 prosent til 9,50 kroner på svært tynt volum. Legemiddelprodusenten melder at de har utviklet et reseptfritt legemiddel mot hoste og forkjølelse. Selskapet håper at preparatet som bygger på troxerutin skal handles reseptfritt i apoteker i USA og Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag