*Nettavisen* Økonomi.

Knalldag på Wall Street

Foto: Richard Drew (Scanpix)

Høyeste på femten måneder.

19.01.10 22:29

Det begynte bra og sluttet bedre på Wall Street tirsdag. Alle de tre sentrale aksjeindeksene steg mer enn 1 prosent og endte på de høyeste nivåene på femten måneder.

Det er fokus på det uventet jevne senatsvalget i Massachusetts, hvor det skal velges en erstatter for avdøde Edward Kennedy. Valget er svært viktig for styrkefordelingen, og en republikansk seier vil gjøre det vesentlig vanskeligere for Obama-administrasjonen å få gjennomslag for sin politikk.

Det kan for eksempel ramme den foreslåtte helsereformen. Generelt blir Obamas reformplaner sett på som negative for helserelaterte aksjer, og blant dagens vinnere finner man aksjer som farmasigiganten Pfizer, som steg 2,6 prosent tirsdag.

IT-aksjer lå også i forkant av oppgangen. Det er store forventninger til Apples kommende tavle-PC. Tirsdag steg aksjen 4,4 prosent til den høyeste sluttnoteringen noen sinne. FIberoptikkselskapet Ciena steg 11 prosent etter positive analytikerkommentarer.

De amerikanske børsene holdt stengt mandag på grunn av Martin Luther King-dag. Mens amerikanerne hedret borgerrettighetsforkjemperen har de europeiske og asiatiske børsene vært åpne. Handelen i disse markedene hadde mandag sprikende utvikling der Europa steg på bedringer innen oppkjøps- og fusjonsaktivitet, mens børsene i Asia ble sendt ned på bekymringer rundt situasjonen i økonomien.

Laber boligstemining
En indeks som måler stemningen blant amerikanske boligentrepenørers falt uventet til det laveste nivået siden juni. Indeksen fra National Association of Home Builders falt fra 16 i desember til 15 i januar. En verdi på under 50 indikerer at bransjeaktørene ser på markedsforholdene som vanskelige.

Les mer: Boligdepping i USA

Vurderer Citi
Resultatsesongen tiltar i styrke denne uken, og da særlig i USA. Flere av de største selskapene i USA legger frem sine tall etter fjerde kvartal og så langt har ikke selskapene klart å innfri forhøyede forventninger.

Det er særlig banker og IT-selskaper som skal presentere hvordan det gikk i det siste kvartal av fjoråret. Før børs kom storbanken Citigroup med sitt resultat. I løpet av de tre månedene som avsluttet regnskapsåret fikk selskapet et tap på 7,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 33 cent per aksje og havnet dermed på linje med hva analytikerne hadde forventet. Selv om banken kan vise en forbedring sammenlignet med samme kvartal i året før, falt kjernekapitalandelen.

Det gir grunn til bekymring for aksjonærene.

Les mer: Citigroup med milliardtap

Citi-aksjen steg 3,5 prosent.

IT-kjempen IBM kommer med sine tall etter at markedene stenger tirsdag kveld på Wall Street.

Oppkjøp
Det går mot at Kraft nå kjøper opp Cadbury. Den amerikanske giganten legger frem et forbedret bud på den britiske godteriprodusenten og er flere skritt nærmere å sikre seg selskapet etter flere måneder med kamp.

Hittil har budene fra Kraft falt inn under kategorien fiendtlige og møtt kraftig motstand fra Cadburys ledelse og styre. Nå har amerikanerne lagt flere milliarder på bordet og dermed har de viktigste motstanderne snudd. Oppkjøpet er på drøyt 19,5 milliarder dollar og består av både kontanter og aksjer i Kraft.

Kraft-aksjen falt nær 3 prosent. Cabury steg over 3 prosent.

Les mer: Endelig ble de venner

Det er flere oppkjøp som også preger overskriftene. Multinasjonale konglomeratet Tyco International kjøper boligsikkerhetsselskapet Brink’s for to milliarder dollar i kontanter og aksjer.

Olje opp
Oljeprisen steg tirsdag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for februarlevering steg 1,02 dollar til 79,02 dollar. I London steg Brent-olje 53 cent til 77,63 dollar fatet.

Delindeksen for oljeaksjer steg 1,1 prosent, delindeksen for oljeservice 1,3 prosent, altså omtrent som det generelle markedet.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,09% til 10.725,43

Nasdaq +1,42% til 2.320,40

S&P 500 +1,25% til 1.150,23

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag