NA24.no

Knallharde på julefylla

Foto: Thinkstock
Nesten hver fjerde julebordsdeltager opplever at tilstelningen ender i fylleslag.

En undersøkelse gjennomført av Norstat viser at nordmenn drikker som sjømenn på julebord. Resultatet er et høyere antall skader og slagsmål.

Les også: Meglere festet med dverger og 50 modeller

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag for If skadeforsikring.

- Når vi nå er midt inne i julebordenes høysesong, er det greit å minne om at man bør være litt forsiktige. Det er lett å glemme i kampens hete at man kan bli noe overivrig. Da kan det fort bli fall fra «stilletthøyde» og andre kjente julebordsskader, skriver, Jon Berge, informasjonssjef hos If Skadeforsikring, i en melding

vær oppmerksom
Berge oppfordrer alle julebordsdeltagere om å hygge seg, men ber samtidig om at alle passer ekstra på kolleger og venner. Spesielt når det er ekstra kaldt ute.

For Ifs nye undersøkelse viser helt klart at mange julebord utarter seg i noe uheldig retning.

  • 27 prosent har opplevd overstadig berusede folk på eget julebord
  • 14 prosent har opplevd folk så beruset at de er ute av stand til å ta vare på seg selv.
  • 7 prosent har opplevd deltakere som har skadet seg selv.
  • 4 prosent har opplevd deltakere som har skadet andre.
  • 4 prosent har opplevd at sykebil/lege er blitt tilkalt.
  • 1prosent har opplevd at julebordet er blitt avbrutt p.g.a. uroligheter.

Menn er verstingene
Ikke overrasjkende er det mer enn dobbelt så mange menn, som kvinner svarer at de selv har drukket for mye alkohol på firmaets julebord. Henholdvis 22 prosent og 9 prosent.

- Dette gjenspeiles nok også i skadetypene vi ser her. Skadene hos menn oppstår gjerne i tilknytning til slåssing, mens blant kvinner er det fallskader som dominerer, skriver Berge.

Mer detaljert er den typiske julebordsskade brudd eller leddbåndsskade i ankelen til kvinner, skader som gjerne oppstår under dans på høye hæler. De største og mest alvorlige skadene skjer på veien hjem, som regel knyttet til voldsepisoder eller trafikkulykker.

Øyne i nakken
Undersøkelsen avdekker også at sjefen har øyne i nakken og får med seg det aller meste. Bare 2 prosent av den øverste ledelsen i norske firmaer sier de har blitt overstadig beruset på eget julebord. Dette tallet er unikt for bare et trinn ned i hierarkiet er tallet ganget med syv.

- Å si noe uheldig til sjefen er en ting. Langt verre er det dersom man skulle havne i en alvorlig ulykke. Husk på varme klær, godt fottøy og rikelig med refleks til hjemturen på sleipe vinterveier. Mange ender opp med å gå, for det er ikke like enkelt å få taxi midt i den mest hektiske julebordssesongen, skriver informasjonssjef Jon Berge.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere