*Nettavisen* Økonomi.

Knallharde straffer for forretningsmenn

Foto: MANPREET ROMANA (Scanpix)

En kinesisk rett har dømt lederne i den australske gruvegiganten Rio Tinto til flere år i fengsel.

En rett i Kina har dømt fire ansatte i verdens største gruveselskap, australske Rio Tinto, til mellom syv og 14 års fengsel. I dommen heter det at de fire mottok bestikkelser og stjal forretningshemmeligheter.

Dom for toppsjefen
Sjefen for Rio Tintos jerndel i Kina, Stern Hu, fikk 10 års fengsel, mens resten av de tre fikk mellom syv og 14 års fengsel.

I en kommentar til dommen melder Rio Tinto at de synes dommen er hard. De vil imidlertid distansere seg fra de dømte, og går til oppsigelse av de fire. Det australske selskapet melder videre at en intern etterforskning slår fast at bestikkelsene foregikk utenfor selskapets egen operasjon.

Stengte dører
Den mest kontroversielle delen av rettssaken, nemlig tyveri av forretningshemmeligheter, ble holdt bak stengte dører. Den australske utenriksministeren, Stephen Smith, sier til Reuters at det er flere viktige «ubesvarte spørsmål».

Hu er australsk statsborger, de tre andre dømte, Wang Yong, Ge Minqiang og Liu Caikui, er kinesiske.

Et av spørsmålene som har blitt dratt opp under rettssalen er at Kinas egne statsstyrte selskaper vil tjene på problemene til Rio Tinto. Rio Tinto hadde før arrestasjonene vært i uvanlig harde forhandlinger med statseide stålver om prisen på jernmalm. Rio Tinto hadde dessuten nettopp sagt nei til en gigantisk investering fra et kinesisk gruveselskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.