NA24.no

Foto: Scanpix/Jarl Fr. Erichsen

Knallhardt ut mot Røkke

Sist oppdatert:
Den korrupte Guantanamo-operatøren Kjell Inge Røkke er feil mann til Peer Gynt-prisen, mener en gruppe som har nobelprisvinnere og FN-topper i ryggen.

- Stortinget må trekke tilbake Peer Gynt-prisen fra den korrupte Guantanamo-operatøren Kjell Inge Røkke, krever tenketanken Oxford Council on Good Governance.

Tenketanken har en rekke nobelprisvinnere, FN-topper, EU-topper og anerkjente forskere i sin rådgivergruppe.

NA24 - din næringslivsavis

Oxford Council on Good Governance mener det fullstendig uakseptabelt å gi en nasjonal ærespris som Peer Gynt-prisen til «den korrupte Guantanamo-operatøren» Kjell Inge Røkke med tanke Stortingets rolle i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

«Kjell Inge Røkke er en mann som har hendene fulle av blodpenger», skriver de i en pressemelding.

Les hele pressemeldingen her

- Trekk prisen tilbake
Tenketanken krever at Stortinget øyeblikkelig trekker tilbake Peer Gynt-prisen som Røkke skal motta 4. august.

- Ellers må Stortinget frasi seg oppgaven med å utpeke komitéen som deler ut Nobels fredspris, sier direktøren i Oxford Council on Good Governance, André Nilsen.

- Det er vanskelig å se for seg en større etisk konflikt enn mellom Nobels fredspris og dette årets Peer Gynt-pris. Den ene kjemper for en bedre verden, den andre støtter medvirkning til tortur, legger han til.

Ikke Stortingets pris
Peer Gynt-prisen deles ut av selskapet Peer Gynt AS på Vinstra. De sender hvert år en liste på fem personer til alle stortingsrepresentantene. Disse blir bedt om å stemme frem en person de mener fortjener Peer Gynt-prisen. I år ble dette Kjell Inge Røkke.

Informasjonshjørnet på Stortinget opplyser til NA24 at de ikke har noe med prisen å gjøre, men at det er opp til hver enkelt representant om de vil delta eller ikke, men da som privatpersoner.

Stortingsrepresentantene har fra flere hold fått kritikk for å stemme frem Røkke til prisen.

En talsmann for Thorbjørn Jagland sier til NA24 at han ikke har noen kommentarer til denne saken, mens Kjell Inge Røkke ikke har besvart NA24s henvendelser.

- Norges troverdighet i fare
- Norges internasjonale troverdighet som en nasjon som gjennom FN jobber for fred, folkerett, rettssamfunn og menneskerettigheter, står i fare, sier Nilsen i pressemeldingen.

Tenketanken peker på at Røkkes selskap Aker Kværner har spilt en vesentlig rolle i å vedlikeholde fangeleiren Guantanamo på Cuba. Ifølge FN innebærer aktivitetene ved fangeleiren tortur. Røde Kors har slått fast at Guantanamo-leiren er et system av grusom, uvanlig og nedverdigende behandling, og en form for tortur.

Oxford Group on Good Governance drives av studenter ved universitetet i Oxford. Tenketanken ledes av den norske doktorgradsstudenten André Nilsen.

I gruppen av rådgivere er fredsprisvinnerne Kim Dae-jung, José Ramos-Horta og Jody Williams. I tillegg kommer blant annet tidligere våpeninspektør Hans Blix, sjef for FNs atomenergibyrå, Mohammed elBaradei, og tidligere utenrikssjef i EU, Chris Patten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere