NA24.no

Knallstart på uken

Sist oppdatert:
Aksjefest fra start på Oslo Børs.

Høyere oljepris og aksjefest i Asia smitter over på de europeiske markedene mandag.

Følg markedene på NA24 iMarkedet

Mandag ettermiddag stiger hovedindeksen 1,69 prosent til 227,37 poeng.

Dermed fortsetter den positive trenden på Oslo Børs. Forrige uke ble en av de bedre så langt i år, og børsen styrket seg fire av fem dager. Totalt ble ukens oppgang på 5,3 prosent.

Mye av dette kan tilskrives oljeprisen, som la på seg fem dollar i løpet av uken. Mandag fortsetter imidlertid oljeprisen ferden videre opp. Et fat nordsjøolje med levering i april omsettes for 51,89 dollar, opp 1,29 prosent.

LES MER: Dollarsmurt oljeoppgang

StatoilHydro stiger 1,07 prosent til 122,30 kroner.

Meglerhuset Goldman Sachs har hevet anbefaling på Aker Solutions fra nøytral til kjøp. Aksjen stiger 1,41 prosent til 46,65 kroner.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

Sterk oppgang i Asia
Mandagens oppgang i Asia ble drevet av ny optimisme for at de store stimulansepakkene fra myndighetene verden over vil øke utlånene og lette den hardeste smellen i verdensøkonomien siden den store depresjonen. Det er knyttet stor spenning til hva amerikanske myndigheter mandag vil offentliggjøre av pakker for å redde bankene unna giftige lån.

Gift på agendaen
USAs finansminister Timothy Geithner skal i dag kl 13.45 offentliggjøre detaljene i planen om å avlaste bankene for de såkalte giftige verdipapirene de sitter med.

- Det er stor spenning knyttet til innholdet i planen. Da Geithner for noen uker siden skulle presentere sin store bankplan ble det hele et mageplask fordi planen inneholdt lite konkret. I mellomtiden har skepsisen til hans leveringsevne og motstanden i Kongressen mot nye redningspakker økt. Oppfattes planen positivt vil det løfte børsen, gi noe høyere lange renter og trolig noe sterkere dollar, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i sin morgenrapport.

LES MER: Vil du kjøpe gjeld med denne mannen?

De europeiske børsene opplever sterk oppgang fra start også. I Frankfurt stiger DAX-indeksen 1,91 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 1,49 prosent. FTSE 100 i London stiger 1,55 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere