Knallsterk oljepris

Oljen når stadig nye høyder. Nå er den snart på 110 dollar fatet.

11.03.08 21:12

Ved råvarebørsen i New York satt kontrakten på den amerikanske lettoljen med aprillevering ny rekordnotering på 109,72 dollar fatet, men falt så noe tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Meldingen om tilførte midler kapitalmarkedene ga nytt liv til dollaren, som steg igjen etter å ha nådd nye bunnoteringer mot euroen.

Rekorder
Siden oljen handles i dollar, vil høyere dollarkurs bety dyrere olje. Den siste tiden har svak dollar vært en medvirkende faktor på nye rekorder, og dagen i dag er intet unntak. En dollar kostet 5,15 kroner da råvarebørsen stengte, men var helt nede i 5,08 kroner tidligere tirsdag.

Da den fysiske handelen stoppet ble oljen handlet for 108,75 dollar fatet, hvilket er en rekordsluttnotering.

- Dollaren driver
- Den fallende dollaren har vært en av de viktigste faktorene som driver oljepriser, sier Greg Priddy, energianalytiker ved Eurasia.

- Den fallende dollaren betyr at prisøkningen ikke har vært så bratt i andre valutaer enn dollar, legger han til.

Oljegiganten Exxon Mobil klatrer 4,98 prosent.

Sviktende etterspørsel
Prisstigningen trosset en rapport publisert av energibyrået IEA, tirsdag, hvor de kutter sine prognoser for global oljeetterspørsel.

- Den amerikanske økonomien viser tegn på nedkjøling, og det veier tungt på bensinetterspørsel, skriver byrået, som også viser til sviktende etterspørsel fra Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.