NA24.no

Foto: Montasje (SCANPIX/REUTERS)

Knallsterk oljepris

Sist oppdatert:
Lave lagertall og svak dollar drev prisen i været.

Oljeprisen har en knallsterk avslutning på råvarebørsen i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske oljeprisen, med referanseverdi WTI, nærmer seg høydene fra tidligere i år, med en oppgang på knallsterke 4,52 prosent til 105,80 dollar fatet.

Prisen på Nordsjøolje med levering i mai stiger 1,15 prosent til 101,76 dollar fatet på oljebørsen i London.

Lave oljelagre
Tallene i den ukentlige petroluemslagerrapporten fra det amerikanske energidepartementet sendte oljeprisen umiddelbart i været.

Tallene fra Energy Information Administration (EIA) i det amerikanske energidepartementet viste en marginal økning i de amerikanske råoljelagrene på 0,1 millioner fat sist uke til, 311,8 millioner fat. Her ventet analytikerne en økning på 1,7 millioner fat ifølge tall innhentet av Dow Jones Newswires.

Lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel falt derimot med 2,1 millioner fat til 111,3 millioner fat, mens analytikerne hadde sett for seg et fall på 1,6 millioner fat. Også bensinlagrene falt mer enn ventet, og viste et fall på 3,3 millioner fat til 229,2 millioner fat. Her ventet analytikerne et fall på kun 0,8 millioner fat.

Dollarfall
Oljen får også god hjelp fra fallet i dollaren. Siden oljen handles i dollar, vil en svekkelse gjøre den billigere for utenlandske investorer. Den amerikanske valutaen faller 1,47 prosent til 0,63 mot euro. De siste to dagenes fall er det største siden januar 2006.

Den europeiske sentralbanksjefen, Jean Claude Trichet, har uttalt at den høye eurorenten hjelper å holde inflasjonen nede, og virker således uvillig til å sette den ned. Videre peker nesten alle makrotallene for EU og mot USA.

- Med sterke europeiske data og en haukete ECB-president i det ene hjørnet og svake amerikanske data og et marked som ser etter mer aggressiv hjelp fra Fed (den amerikanske sentralbanken, red. anm.), var det ikke egentlig noen konkurranse, skriver Matthew Strauss, seniorvalutastrateg ved RBC Capital Markets, ifølge Marketwatch.

Ved 22-tiden kan man sikre seg en dollar for knappe 5,06 kroner, en nedgang på 2,14 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere