*Nettavisen* Økonomi.

Knallsterke boligtall

Boligbygging construction spending housing starts snekker Foto: PAUL J. RICHARDS (Scanpix)

Salget av nye boliger tar av igjen i USA.

Salget av nye eneboliger steg kraftig i april, viser ferske tall fra USA. Salget i april tilsvarer en årlig takt på 504.000 enheter, mot 439.000 i mars.

Veksten var vesentlig sterkere enn analytikerne hadde sett for seg. Tallet for april er det høyeste siden mai 2008.

Så sent som i februar tilsvarte salget en årstakt på 324.000 enheter.

Det er imidlertid usikkert om oppgangen kan være midlertidig, i alle fall delvis, for amerikanske myndigheter har gitt betydelige skattestimulans for boligkjøpere de siste par årene. Disse tiltakene løper nå ut, og dette kan ha gitt ekstra fart i markedet i april ettersom kjøpere har slått til for å få skattekreditten.

Selv om det var solid vekst i april, er det likevel langt igjen til nyboligsalget på toppen av eiendomsboomen for noen år siden. I perioden 2004 til 2006 ble det solgt godt over en million nye eneboliger i året, altså godt over dobbelt så mange som nå.

Boligbygging drevet av god tilgang på boliglån bidrog sterkt til veksten i amerikansk økonomi frem til økende mislighold av lån gjorde at prosessen gikk i revers fra 2006.

Antallet usolgte nye boliger falt i april 7 prosent til 211.000, noe som tilsvarer fem måneders salg, gitt salgstakten i april. Det er det laveste lageret siden 1968.

Medianprisen har steget de siste månedene, men er fortsatt 9,5 prosent lavere enn for ett år siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.