Knallsterke oljeaksjer

Urolighetene rundt Irans atomprogram og Shtokman spekulasjoner sendte Oslo Børs til ny rekordslutt. Statoil har aldri vært mer verdt.

Den spente stemningen rundt konflikten mellom Iran og USA fører til at oljeprisen stiger til nye rekordhøyder. Prisen på nordsjøolje var da Oslo Børs stengte 71,79 dollar pr. fat. Markedet begynner virkelig å bekymre seg for tilførselen av olje og frykter at det oljerike landet Iran stanser produksjon og eksport av olje.

Flere internasjonale medier spekulerer nå i at USA kan komme til å presse frem et angrep på Irans atomanlegg, hvis ikke landet reverserer det pågående atomprogrammet.

Hovedindeksen endte på ny toppnotering og steg 1,56 prosent til 405,12 poeng.

De oljetunge aksjene stiger på den høye oljeprisen. Statoil og Norsk Hydro topper listen over de mest omsatte aksjene og stiger henholdsvis hele 4,11 prosent til 202,50 kroner og 2,95 prosent til 958,50 kroner. Både Statoil og Norsk Hydro har aldri vært mer verdt enn hva tilfellet var denne dagen.

Det er ikke bare rekordsterke oljeprisen som sender de oljetungvekterne opp. Spekulasjonene rundt Shtokman-utbyggingen i Barentshavet gjør at markedet også velger å satse på de norske børslokomotivene.

Shtokman-spekulasjoner drar også opp kursen i Kjell Inge Røkkes Aker. Aker steg 5,22 prosent og selskapet har vært knyttet til Shtokman uavhengig om Statoil og Norsk Hydro blir deltakere.

DNO endte opp 2,37 prosent.

Dagens vinner ble Stepstone som endte opp hele 7,97 prosent. Meglerhusene Enskilda Securities og ABG Sundal Collier dominerte kjøpene denne dagen og sto bak henholdsvis 57 og 43 prosent av nettokjøpene.

Ellers dreide det meste seg om IT-selskapet Visma denne dagen.

Markedet spekulerer i at det kan komme en budkrig i forbindelse med kampen om IT-selskapet Visma. Den britiske IT-kjempen Sage har tidligere lagt inn et frivillig bud på hele Visma og er villige til å by 125 kroner.

Det har den siste tiden vært rykter rundt et nytt bud fra en annen aktør og Visma ba om å bli suspendert i forkant av en melding fra selskapet. Tirsdag ettermiddag ble det kjent at private equity selskapet Engel Holding er klare til å fremme et frivillig bud på alle aksjene i Visma.

Budet fra Engel Holding har støtte fra Styret og ledelsen i Visma som alle har indikert at de kommer til å gi sin forhåndsaksept på budet. Engel Holding byr 135 kroner pr. aksje og det er altså 10 kroner høyere enn hva Sage er villige til å by.

Markedet sendte kursen opp 7,87 prosent til 137 kroner.

Tandberg fikk fart på seg etter at meglerhuset Goldman Sachs hever forventningene til ESP-estimatene med 40 og 45 prosent i henholdsvis 2006 og 2007. Goldman Sachs venter at markedet for videokonferanseutstyr vil ta seg betraktelig og at bedriftene nå vil oppgradere og modernisere videokonferansesystemene.

Tandberg ble hevet fra ”underperform” til ”outperform” av Goldman Sach. Tandberg-aksjen stiger 9,24 prosent til 65 kroner. Det er spesielt meglerhusene ABG Sundal Collier og USB Waburg som er de største nettokjøperne.

På listen av dagens tapere finner vi Inmeta som falt 8,04 prosent. Meglerhuset DnB NOR Markets var den største nettoselgeren og sto bak rundt 75 prosent av nettosalgene.

Børsnykomlingen Navamedic fulgte etter med en tilbakegang på 4,26 prosent, mens Hurtigruten Group falt 3,95 prosent. Fast meldte at de kjøper Corporate Rader for 8 millioner dollar i kontanter og aksjer, samt en earn-out på maksimum 4 millioner dollar. Fast-aksjen falt 3,45 prosent.

John Fredriksens tank og utbyttemaskin Frontline falt 3,14 prosent. Frontline-aksjen har fått juling i den amerikanske handelen den siste tiden. Fallet i ratene har kommet raskere og sterkere enn det markedet ventet ved inngangen til året. Dette har lagt et ekstrapress på kursen til Frontline som er meget spotorientert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.