Knallsterkt fra Storebrand

Storebrand-resultatet var dobbelt så godt som analytikerne ventet på forhånd.

11.02.09 09:44

Storebrand la onsdag morgen frem regnskap som var langt bedre enn ventet.

NA24 - din næringslivsavis

Fasiten etter fjerde kvartal viste et overskudd på 1,8 milliarder kroner. På forhånd hadde analytikerne ventet et overskudd på 730 millioner kroner, viste tall SME Direkt har innhentet for TDN Finans.

Dette hindret likevel ikke et milliardunderskudd for hele året under ett. Nå skal selskapet kuttet utbyttet.

Les også: Storebrand vurderer bankpakken

Tjente rått på endring
- Storebrand har i et svært urolig år styrket posisjonen som tilbyder av langsiktig sparing og forsikring. Integrasjonen med SPP utvikler seg positivt og salget av tjenestepensjon øker både i Norge og i Sverige. Aktiv risikostyring har bidratt til at konsernets finansielle stilling er tilfredsstillende, sier konsernsjef Idar Kreutzer i meldingen.

Som meldt i desember er det regnskapstekniske ting som utgjør de største endringene for Storebrand. I forbindelse med meldingen som kom da varslet Storebrand at selskapet venter positive resultat- og kapitaleffekter som en følge av en forbedret modell for vurdering av SPP.

I dag kom fasiten, som viste at disse endringene hadde en regnskapsmessig effekt på hele 1,7 milliarder kroner. I tillegg omklassifiserte Storebrand Livsforsikring obligasjonsporteføljen til hold til forfall. Denne endringen medførte en økning i kunders resultat på 1,2 milliarder kroner og en forbedring i resultat til eier på om lag 0,6 milliarder kroner, skriver Storebrand i meldingen.

Godt over hele linjen
Storebrand overrasket imidlertid ikke bare på dette feltet. Selskapet gjorde det bedre enn ventet på alle felter, med unntak av bankvirksomheten. Denne endte med et underskudd på 54 millioner kroner i fjerde kvartal, mye på grunn av ett enkeltengasjement, som banken måtte tapsføre 54 millioner kroner på.

Storebrand Kapitalforvaltning fikk et overskudd på 96 millioner kroner, mens det på forhånd var ventet 27 millioner i overskudd. I samme periode i 2007 fikk Kapitalforvaltningen et overskudd på 38 millioner kroner.

I Liv-delen endte overskuddet i fjerde kvartal på 402 millioner kroner. Dette var 192 millioner svakere enn samme periode i 2007, men likevel mer enn 80 millioner bedre enn ventet på forhånd.

Underskudd i 2008
For året som helhet endte det med et milliardunderskud for Storebrand. Underskuddet før skatt landet til slutt på 1,7 milliarder kroner, mot et overskudd på 2 milliarder i 2007.

Det er nedskrivninger av immaterielle eiendeler på 2,5 milliarder kroner og amortisering av immaterielle eiendeler på 0,5 milliarder kroner som virkelig gir smellen.

I tillegg er negativ avkastning i aksjemarkedet og fall i obligasjonsverdiene med på å trekke ned resultatet til fordeling mellom kunder og eiere og svekker konsernresultatet.

På grunn av uroen i finansmarkedet har styret valgt å prioritere selskapets soliditet. Det anbefales derfor ikke å utbetale utbytte for 2008, skriver selskapet i meldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.