*Nettavisen* Økonomi.

Knallsuksessen euro

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Etter kun fem år har euroen overtatt hegemoniet som verdens mest benyttede valuta.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I nesten hundre år har dollaren vært den mest populære valutaen, eller i hvert fall den som det har sirkulert mest av globalt. Men nå har det snudd, ifølge Financial Times

NA24 - din næringslivsavis

Det finnes for tiden 610 milliarder euro i kontanter i omløp. Dette tilsvarer 800 milliarder dollar og ved utgangen av oktober var det trykket opp sedler pålydende 759 milliarder dollar.

Beregningen er avhengig av kursregningen valutaene imellom, men når Slovenia inntar eurosonen 1. februar ventes det at euroen stikker kraftigere i fra.

Men selv om euroen kanskje er den med flest sedler i omløp vil det nok ta en stund før den overtar dollarens opparbeidete plass som reservevaluta. Det anslås nemlig at to tredeler av alle dollarsedler benyttes utenfor USA, og at dollaren i mange land er den egentlige hovedvalutaen fordi den er mer stabil og lettere omsettelig enn lokale valutaer.

Det var når verdens finanssentrum ble flyttet fra London til New York rundt 1900-tallet at dollaren begynte å opparbeide seg sin styrke.

Euroen ble innført den 1. januar 2002 og det er i dag tolv EU-land som har endret sin egen valuta til euro. EU-landene som har valgt å ikke bli med i eurosonen er Danmark, Sverige og Storbritannia, mens Kypros, Estland, Latvia, Litauen, Malta, Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn har som målsetting å bli tatt opp i eurosamarbeidet på lengre sikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.