Knalltall for Norges pengemaskin

Staten får 155 milliarder kroner fra sitt direkte engasjement i Nordsjøen.

02.03.09 10:25

Årsresultatet fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) på norsk sokkel var rekordhøye 159,9 milliarder kroner i 2008, sammenlignet med 112,6 milliarder kroner i 2007. Det melder Petoro, som selskapet heter, i en pressemelding.

NA24 – din næringslivsavis

Kontantstrømmen som overføres til staten var 155,4 milliarder kroner, 43,1 milliarder kroner mer enn i 2007. Også fjerde kvartal 2008 ga et godt resultat som følge av høy gasspris og -produksjon. Oljeprisen falt kraftig mot slutten av året.

Hele kontantstrømmen fra SDØE går til staten, og det betales derfor ikke skatt av virksomheten.

Lavere oljeproduksjon
Totale driftsinntekter i 2008 var 214,6 milliarder kroner, mot 167,7 milliarder kroner året før. Den samlede produksjonen var på 1,148 millioner fat oljeekvivalenter per dag, noe lavere enn fjorårets produksjon på 1,202 millioner fat per dag.

Godt fornøyd
SDØE-porteføljen forvaltes av Petoro AS og administrerende direktør i selskapet, Kjell Pedersen, sier seg svært fornøyd med fjorårets resultat.

- En kontantstrøm på 155 milliarder til vår eier, den norske staten, er et nesten ufattelig beløp. Det skyldes naturligvis i første rekke de høye prisene, men også underliggende gode driftsmessige resultater. Når jeg er spesielt godt fornøyd med fjoråret, er det også fordi medarbeiderne i Petoro i så stor grad har nådd de målene vi satte oss for 2008, sier Pedersen i pressemeldingen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

400 milliarder
Pedersen peker på at oljeindustrien har en balansert respons på det kraftige fallet i oljeprisen.

- Det er helt nødvendig at både oljeselskaper og leverandørindustrien tar noen grep på kort sikt – og da særlig med henblikk på kostnadsreduksjon. Samtidig må vi makte å holde blikket hevet slik at vi ikke mister det langsiktige perspektivet i en verden som vil trenge ny tilførsel av energi, skriver Pedersen i en pressemelding.

Petoro skriver at de har identifisert en rekke prosjekter som er lønnsomme selv med dagens priser, og enda flere dersom man antar en høyere prisbane.

- I løpet av de neste ti årene kan disse prosjektene komme til å kreve investeringer i størrelsesorden 400 milliarder kroner hvorav SDØE i så fall vil stå for mer enn 100 milliarder. Petoro vil være en pådriver for utvikling av lønnsomme prosjekter og sikre tidsriktige beslutninger i en industri der sterk kapitaldisiplin ellers kan føre til utsettelser, sier Pedersen.

Modne felt
Minst fornøyd er Petoro-sjefen med at kun hvert tiende produserte fat er erstattet med nye reserver. - Dette reflekterer en portefølje som består av høye andeler i store modne felt med fortsatt høy produksjon og en lavere andel i nye, mindre felt, sier Pedersen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.