- Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har etter våre målinger aldri være høyere enn de var i juni, sier Camilla Rochlenge, rådgiver ved seksjon for prisstatisikk ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til Nettavisen.

En lang og hard vinter kombinert med en varm og tørr sommer har nemlig fått store konsekvenser for vannkraften i Norge. En uvanlig varm junimåned førte til et kraftig prishopp for strøm.

Les også: Denne lista forteller om en historisk sommer

«Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,9 prosent i juni, til nytt historisk høyt nivå», skriver SSB tirsdag.

Siden målingene til SSB startet i 1979 har prisene altså aldri vært dyrere.

Kraftig økning siden forrige sommer

Siden juli 2015, da strømprisene var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisitet inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent.

Spesielt det siste året har strømprisene økt kraftig, og prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 30,7 prosent høyere i juni i år enn i samme måned i fjor.

Les også: Fortvilt bonde: - Det er fullstendig brunsvidd her

Det er naturlig nok ikke bare forbrukerne som får en høy strømregning i varmen. Tall lagt frem tirsdag viste at elektrisitetsprisene i produsentprisindeksen (PPI) økte hele 19,4 prosent fra mai til juni. SSB, som vanligvis er veldig forsiktige i ordbruken, omtaler dette som «en relativt kraftig prisøkning».

Les også: Lite vind og regn og tidenes varmeste mai ga økte strømpriser

Tørt og dyrt

Den tørre sommeren er en viktig grunn til de svindyre strømprisene i Norge.

Siden strømprisene i Norge kommer fra vannkraft, betyr lite nedbør og høy varme også dyrere strøm.


«Flere ting har preget kraftmarkedet den siste perioden. Rask snøsmelting tidligere i år førte til lavere priser på våren. I juni har perioder med varmt vær og mangel på nedbør sannsynligvis påvirket prisene», skriver SSB.

SSB skriver at i løpet av juni gikk fyllingsgraden i norske vannmagasin fra å være på et normalt nivå for denne tiden av året til ett lavere nivå enn medianen for perioden 1990-2017.

Høyt

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight peker samtidig på at prisene på strømkilder som kull og gass er på et veldig høyt nivå på verdensmarkedet.

Det europeiske markedet for kull er på sitt høyeste nivået siden 2008. Det betyr at det blir veldig dyrt å importere strøm. Derfor må strømprodusentene i Norge setter opp prisene for å ikke gå komme for vann, sier Lilleholt til Nettavisen.

Kombinasjonen av veldig tørt vær i Norge og høye kull- og gasspriser i verdensmarkedet, drevet av stor etterspørsel i Asia, skaper en perfekt storm i strømmarkedet.

Den kombinasjonen har vi ikke sett så mange ganger før. Vi har dessuten en hetebølge på kontinental-Europa, som gjør at etterspørselen etter strøm er høy. Det bidrar også til å presse prisene oppover, sier Lilleholt.

Nordmenn er nå avhengig av et væromslag i løpet av de neste månedene for at ikke de rekordhøye strømprisene skal bli dratt med inn i neste vinter.

- Fortsetter dette været gjennom høsten, kan det bli brutale priser inn mot vinteren, men det er avhengig av hvordan det går med været. Men markedet er veldig sensitivt for at det skal bli høye priser nå, sier Lilleholt.