NA24.no

Jan Bøhler (Ap).
Jan Bøhler (Ap). Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Knekker Frp-koden

Sist oppdatert:
Jan Bøhler (55), som ofte gir Jens Stoltenberg en rett venstre, akter å stå på for fullt.

- Jeg har lyst til å bygge landet, vi har ansvar for vår foreldregenerasjon, og alle som sliter. Vi har mange samfunnsproblemer i Norge og Oslo som må løses, sier Bøhler til Nettavisen.

Lederen i Oslo Ap har opponert mot sin egen statsminister og egen regjering mange ganger siden de rødgrønne kom til makta. Utgangspunktet har ofte vært misnøye med regjeringens næringspolitikk, og et ønske om sterkere statlig styring. Han var for eksempel ikke nådig mot styrene for Telenor og Hydro for de nye opsjonsprogrammene de innførte i juni i fjor. Denne uka foreslo han at Oslo bør bli et finanssentrum, mens Jens Stoltenberg nærmest latterligjorde forslaget.

Mot sexkjøp
Bøhlers lokallag har også gått sterkt imot statsråd Bjarne Håkon Hanssen sitt forslag om aldersgrense for familieinnvandring. Og akkurat nå slåss Bøhler intens for at det skal bli forbudt å kjøpe sex i Norge.

- Situasjonen som har oppstått med utenlandske prostituerte er ekstrem. Det er anslått at det er 700 prostituerte bare fra Nigeria i Norge, sier han.

- Uanstendig
Bøhler synes det er uanstendig at norske menn og gutter kan kjøpe prostituerte for en kinobillett eller to av jenter i en utsatt situasjon som er sterkt utnyttet.

- Hvis det dessuten blir vanlig at ungdom i Oslo kan kjøpe sex, vil det skape et menneskesyn som blir veldig problematisk, sier han.

- Kjemper for sitt marked
Han synes ikke det er nødvendig å lytte til de advarslene fra de prostituerte, for eksempel Liv Jessen som er leder i de prostituertes interesseorganisasjonen i Norge (Prion).

- Det er ikke overraskende at de er imot å kriminalisere kjøp av sex. Et forbud vil jo innskrenke deres marked.

- Men mange advarer mot at en kriminalisering vil gjøre prostitusjon mer brutalt?

- Den kan vanskelig være mer brutalt enn den er nå. De utenlandske jentene byttes ut hver tredje måned, situasjonen deres er ekstrem. Jeg mener også det er et sterkt argument at stoppgruppa i politiet i Göteborg ønsker at Sverige opprettholder sitt forbud fordi politiet har fått et mindre miljø å jobbe med. Det er lettere å ha oversikt nå, sier de.

- Blir lyttet til
Lokalpolitikeren er sterkt uenig i at han står i opposisjon til statsministeren.

- Det er veldig skuffende og feil av mediene at de med én gang gjør uttalelser og meninger om til en konflikt mellom meg og Jens og ledelsen i Ap. Jeg er enig i det Jens sa i sin tale om at vi må være skarpe i samfunnskritikken selv om vi sitter i regjering. Vi må være pågående og se svakheter i etablerte sannheter, understreker han.

Knekket Frp-koden
Bøhler, som også er andre nestleder i helse- og sosialkomiteen og i sentralstyret i Ap, synes partiledelsen ofte lytter til ham.

- Jeg opplevde Grorudsaken som et sterkt gjennomslag. Regjeringen bruker seks ganger mer penger til tiltak der enn først planlagt. Det er også en stor satsning på helse- og omsorg, og regjeringen bevilget nylig 2 milliarder kroner til Innovasjon Invest, sier Bøhler, som har knekket Martin Kolbergs Frp-kode i Groruddalen.

Helt i Groruddalen
Ap fikk nemlig hele 42,3 prosent av stemmene i Groruddalen ved stortingsvalget i 2005, og i fjor kåret lokalbefolkningen ham til ”Årets Navn”.

- Groruddalen er en glemt verden. Men hele 130.000 mennesker bor der. En veldig stor del er Ap-velgere. I valgkampen i 2005 besøkte vi 70.000 husstander, og vi delte ut 35.000 roser på dørene.

- Blir det husbesøk også på Frogner ved lokalvalget til høsten?

- Nei, det er ikke så effektivt å gå fra villa til villa som fra blokk til blokk, sier stortingspolitikeren som har bodd i Oslo øst hele sitt liv.

- Og den berømmelige grilldressen, bruker du den?

- Nei, men mange klager på at jeg går for mye i joggedress, ler han.

Bøhler er nemlig kjent for å ha tatt Bjarne Håkon Hanssens oppfordring om å ”stå tidlig opp om morran” på alvor. Da står det trening på programmet.

- Jeg forsøker å gjøre trening til en rutine, som å pusse tennene. Det er viktig at treningen ikke blir sjauing innimellom.

- Har du noen hobbyer utenom treningen?

- Jeg deltar i en roklubb når jeg har tid¿.. Ellers er jeg mye rundt i Groruddalen. Jeg har lært meg å gå på kjøpesenter. Det er greit å få ordnet med ting i helgene, og jeg treffer mange folk som vil prate. Jeg bruker mye tid til å gå rundt omkring. Stopper på en kafé og snakker med folk. Jeg merker at jeg får med meg mer om hvordan folk har det da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere