NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Knivdrama etter nettsjikane

Sist oppdatert:
Innlegg og bilder på Nettby førte til knivstikking og gjengoppgjør, mener politiet.

Nettet åpner for ytringer som tidligere ikke har vært mulig i ordinære aviser. Og noen ganger kan det gå over stokk og stein.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Tidligere i år utløste et bilde på VGs Nettby knivstikking og gjengoppgjør i Halden. Bakgrunnen er en gutt med kosovoalbansk bakgrunn som la ut et bilde av seg selv, hvor han holder en pistol og har skrevet i teksten som følger med at «alle negere fortjener å dø».

Knivoppgjør
Det fikk en annen gutt med afrikansk bakgrunn til å reagere.

- Vi har ikke helt eksakt ordlyden i teksten, men vi har fått bildet, sier krimsjef i Halden Ole Hermansen til NA24 Propaganda.

Han forteller at gutten med afrikansk bakgrunn så bildet og teksten og reagerte på det med kommentarer på Nettby. Dette endte med at de to braste sammen midt på lyse dagen i Busterudparken i Halden.

Etter det voldsomme slagsmålet mellom de to, hvor det også var kniv involvert, utviklet diskusjonene på Nettby.

- I mellomtiden har det vært kommunikasjon på Nettby med trusler om juling og sjikanering, forteller Hermansen.

Gjengoppgjør
De to karene samlet sine venner og gikk i et gjengoppgjør på en kristen ungdomsklubb i byen. 13 personer ble innbrakt til politiet etter oppgjøret. Hermansen tror at dette kunne vært unngått dersom innleggene ikke hadde vært publisert på Nettby.

- Ja, det tror jeg, for det er i hvert fall med på å forsterke det og provosere frem handlinger som tidligere ikke oppsto fordi man ikke hadde den muligheten som nå. Det er et tankekors, og vi ser med bekymring på at det er mange unge nettbrukere som ikke vet hva som er lov eller ei, og bruker mediet ukritisk, sier krimsjefen.

Han mener at de som eier stedene må passe bedre på.

- Pass på
- Dette rasistiske ytringer og er straffbart. Så jeg synes de bør prøve å fange opp det som skjer på deres nettsteder, sier Hermansen.

På henvendelse fra NA24 Propaganda har VG Nett og Nettby forsøkt å finne ut hva som har skjedd

- Ut ifra opplysninger vi har fått, finner vi ingenting, det kan tyde på at dette har funnet sted i private meldinger, som i en chat hvor det som blir sagt forsvinner kjapt. Det var ingenting vi kunne gjort for å hindre dette, sier ansvarlig redaktør i VG Nett Torry Pedersen.

Pedersen forklarer det er vanskelig å overvåke slike samtaler.

- Sånn er internettet. På messenger sender man meldinger til hverandre hvor man ikke kan overvåke, slikt må det jo være. Jeg kan ikke ta ansvar med hvordan folk oppfører seg, sier redaktøren.

Har du medietips? Kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere