NA24.no

Knusende kritikk mot oljeselskaper

Foto: Andre Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Oljeselskapene får flengende kritikk for forurensningene i deltaregionen i Nigeria.

ABUJA, NIGERIA (NA24 ): - De internasjonale oljeselskapene har ikke gjort mye for å stoppe oljeforurensningene i deltaregionene, sier miljøvernministeren Helene Esuene til NA24.

Tre hovedaktører
Utviklingsminister Erik Solheim er på rundttur i Vest-Afrika med en større delegasjon. Han møtte landets miljøvernminister mandag, og fikk høre at hun er veldig kritisk til hvordan oljeselskapene i den sydlige delen av det oljerike landet har forurenset området. De tre største aktørene i området er Shell, Agip og Total.

- Vi har stolt på at selskapene rydder etter seg, men det er ikke tilfellet, sier Esuene.

Ledende innen miljø
Erik Solheim startet sin tale med å rose at det var en kvinnelig minister, hvor Esuene repliserte at hun synes det var flott at Solheim til og med hadde en kvinnelig assistent.

- Dette møtet handler ikke om at det er noen problemer mellom våre land. Men at vi vil dele våre erfaringer på to områder, sier Solheim, og vektla fredsarbeid og de utfordrende miljøspørsmålene.

- Norge har som ambisjon å være en ledende innen miljøutviklingen. Siden tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands storhetstid har vi sovet litt i timen, eller vært i dvale . Men vi er klare for å jobbe sammen med deres regjering om miljøspørsmål, sier Solheim, som fikk varm mottagelse av den nigerianske miljøvernministeren, som har enorme miljøproblemer å hanskes med.

Bedring
Esuene mente landet kunne ha nytte at den erfaringen Norge har på offshore-anlegg i oljeindustrien.

- Gassutblåsing er et problem for oss, og spill fra offshore-industrien er et problemområde hvor vi trenger hjelp, sier Esuene.

Hun forteller at det er positive endringer i landet siden regjeringen etablerte sitt eget miljøverndepartement i 1999.

- Vi jobber med å ha en bærekraftig utvikling i vårt land, og som et eksempel på at det nytter skal alle oljeselskaper i 2008 har gassutblåsning på et minimumsnivå bestemt av oss, sier hun.

Hun forteller at det har vært lovendringer som gjør det lettere å drive miljøvern i Nigeria i dag enn bare for noen år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere