NA24.no

Knusende seier til milliardæren

Sist oppdatert:
PFU-leder mener suksessen har gått Dagens Næringsliv til hodet.

KVADRATUREN (NA24): Dagens Næringsliv ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) for mangel på samtidig imøtegåelsesrett.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

PFU konkluderte med at avisen ikke hadde gitt Arne Fredly god nok tid til å imøtegå opplysningene og at spørsmålene de sendte ikke var dekkende i forhold til omfanget på saken.

Les også: - DN brøt god presseskikk

- Det er en arbeidsmetode som utvalget ikke ser på som akseptabel, det å sende en mail en ettermiddag og forlange ett svar klokken 10 dagen etter for en så alvorlig og omfangsrik sak, sammenfattet Odd Isungset i PFU.

- Vi tar dette til etteretning, sier DN-redaktør Gry Egenes til NA24 Propaganda.

Arne Fredly selv var fornøyd, og gjør seg klar til rettssak.

- Denne saken er prinsipielt viktig. Forberedelsene til rettssak fortsetter som før, sier han til NA24.

Kunne gått gjennom
Utvalgsmedlem Henrik Syse mente at artikkelen kunne gått gjennom PFU om den hadde vært skrevet på en annen måte.

- Hadde man samlet den samme informasjonen og konfrontert Fredly med dem i intervjus form hadde saken sannsynligvis aldri havnet i dette utvalget. Om det hadde blitt en like underholdende reportasje er en annen sak. Men jeg liker jo også best de kjedelige avisene, sier Syse.

- Suksessen har gått dem til hodet
PFU-leder Odd Isungset mente Dagens Næringslivs historie for en stor del er glitrende fortalt, men at de kan ha latt suksessen gå seg til hodet.

- Virkemidlene stiller strenge krav til faktakontroll og samtidig imøtegåelse. Det kan virke som om avisen har latt tidligere suksesser gå seg til hodet og denne gangen sviktet i faktagrunnlaget, sier Isungset.

Utvalget var ellers relativt samstemte om at bildene avisen hadde brukt ikke i seg selv var et brudd på Vær Varsom Plakaten men at sammenhengen de ble presentert i gjorde at det var grunn til kritikk.

- Det er kombinasjonen med det svake faktagrunnlaget, utelukkende anonyme kilder og insinuerende spørsmål som gjør at bildebruken blir kritikkverdig, ikke bildene i seg selv, sa utvalgsmedlem Hilde Haugsgjerd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere