Gå til sidens hovedinnhold

Knusende tap i retten - Oslo må betale milliard mer enn de ville gi for Hafslund

Oslo kommune er dømt til å betale en milliard kroner til småaksjonærene som ble forsøkt presset ut av Hafslund.

Oslo kommune og det rødgrønne byrådet trosset alle advarsler og gjennomførte tvangsutløsning av småaksjonærene i Hafslund for det som fremstår som en spottpris.

Blant de som ble tvangsutløst var landets største pensjonsselskap, KLP, som også har mange pensjonister fra kommunal sektor.

Etter dommen i Oslo tingrett får KLP 470 millioner kroner mer: - Det er et betydelig beløp for oss. Det er pensjonistene som får dette. Det er bra, sier KLPs investeringsdirektør Harald Koch-Hagen til Dagens Næringsliv.

Finansbyråd Robert Steen har ennå ikke tatt stilling til om saken skal ankes, men viser til at datterselskapet Oslo Energi Holding "har nok kapasitet i selskapet til å ta hånd om slike saker".

Dommen er knusende og pålegger Oslo kommune å betale motpartens saksomkostninger. Men det er småpenger i forhold til det økonomiske - dommen innebærer at Oslo må betale nær en milliard kroner mer for Hafslund.

Men dommen er også pinlig fordi den plasser Oslo kommune i samme klasse som andre børsraidere som bruker makt og forsøker å tvangsutløse småaksjonærer for langt under virkelig verdi.

De 1500 aksjonærene som nå har vunnet i første rettsinstans får rundt 50 prosent bedre betalt enn det Oslo kommune ville gi dem for aksjene deres.

Aksjonærene som valgte å gi etter for tvangsutløsningen uten å protestere fikk altså langt dårligere betalt for aksjene sine enn det skjønnsretten nå har kommet frem til.

Det hører med til saken at Oslo kommune vendte det døve øret til advarsler fra styret og i realiteten oppførte seg som en børsraider av verste slag. Daværende Hafslund-styreformann mener at kommunen ville kommet billigere ut av å ha forhandlet seg frem til en avtale med styret i stedet for å ture frem.

Denne vurderingen deles av KLP-direktøren: - Det burde de ikke gjort. For oss var det viktig hva styret sa, det la vi stor vekt på. Da styret frarådet budet og hentet inn sin vurdering ble det 100 prosent sikkert av si sa nei, sier Koch-Hagen til Dagens Næringsliv.

Hvis dommen blir stående, er den en dyr lærepenge for Oslo kommune. I praksis betyr den at oppkjøpet blir en milliard kroner dyrere - og den regningen er det i praksis skattebetalerne eller strømkundene som må ta.

PS! Hva mener du? Er det greit at Oslo kommune får en slik dom mot seg? Skriv et leserinnlegg.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken