NA24.no

Nordeas kontor i Frognerveien
Nordeas kontor i Frognerveien Foto: Google Streetview

Knuser alle på fastrente

Sist oppdatert:
Fastrenter helt opp til fem år billigere enn flytende rente. Og her er banken du skal velge.

Bankens fastrenter på boliglån har falt og befinner seg på meget lave nivåer.

Til tross for at Norges bank signaliserer at styringsrenten skal opp i løpet av 2013, har lange renter fortsatt å falle og det er nå mange eksperter som anbefaler rentebinding.

Finansportalens oversikt viser at fastrenter opp til fem år er billigere enn flytende rente. Og aller billigst er landets nest største bank Nordea.

Som tabellen nederst i artikkelen viser kan du nå binde renta i mellom tre til fem år og få lavere rente enn om du velger flytende. Vanlivis er fastrenten dyrere enn flytende siden bankene påtar seg en risiko som de skal ha betalt for.

Ser vi nærmere på de ti beste fastrentetilbudene for binding mellom tre til fem år ser vi at Nordeas tilbud havner helt på topp. For et lån på 1,5 millioner kroner med sikkerhet innen 75 prosent er den effektive renta på Nordeas tilbud nede i 3,38 prosent.

Sparebanken Vest følger på andreplass med en effektiv rente på treårs fastrente på 3,46 prosent. DNB og Fokus Bank deler tredjeplassen med en effektiv rente på 3,48 prosent.

Fastrente med bindingstid tre år billigst
Sammenligner vi de ti billigste fastrentelånene (bindingstid tre år) med de billigste lån med flytende rente ser vi at samlige 10 fastrentetilbud er billigere enn landets beste flytende rente. SpareBank 1 Oslo Akershus tilbyr akkurat nå en flytende rente på på 3,61 prosent, og er med det billigst i landet (alle tall gjelder vårt eksempellån på 1,5 millioner kroner).

Nordeas fastrente på tre år på 3,38 prosent er altså 0,23 prosentpoeng lavere. På tiendeplass på fastrentelisten (treårsbinding) finner vi Gjensidige Bank med en effektiv rente på 3,57 prosent - også det billigere enn den lavesete flytende renten.

Nordea best i alle klasser
Ser vi på fastrente med bindingstid mellom fem og ti år og over ti år (tabell under) ser vi at nå stiger fastrentene til nivå over de beste flytende rentene. Vi legger merke til at Nordea har det beste fastrentetilbudet også i disse klassene.

- Det er veldig hyggelig at vi kan tilby de billigste tilbudene på fastrentelån for øyeblikket. Vi kan ikke garantere at vi alltid har de laveste prisene, men vi har som mål at vi skal være konkurransedyktige over tid, sier kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Jørgen Lønnquist, til Nettavisen NA24.

Samme krav som for flytende rente
- Hvilke krav stiller dere til lånsøkere for at dere skal kunne gi fastrentelån. Er minimumskravet til egenkapital det samme som for lån med flytende rente?

- Vi fører samme kredittpraksis når vi gir lån med flytende og med fast rente. Kundene må stille med 25 prosent egenkapital. I tillegg gjør vi en kredittvurdering hvor vi ser på kundenes betjeningsevne.

Laveste fastrente så langt historieboken dekker
- Hvor lavt er fastrenta hos dere nå sett i et historisk perspektiv - er den all time low?

- Vi har gått tilbake til mai 2005, og har ikke hatt lavere fastrenter på 3-, 5- og 10 års binding i perioden siden. Prisene før mai 2005, er dessverre vanskeligere å finne frem i systemet vårt., opplyser Lønnquist.

- Bør kunder binde renta nå?

- Fastrenten er lav fordi markedet forventer at renten på boliglån skal holde seg lav fremover. Vi kan ikke å gi en generell anbefaling på om kunder bør binde renten, eller ha flytende rente på boliglånet. Det er viktig at alle som vurderer å binde renten på boliglånet får rådgivning og ser på helheten i sin økonomiske situasjon. Lån med fast rente gir blant annet større forutsigbarhet, men samtidig mindre fleksibilitet enn et lån med flytende rente, sier Lønnquist


Alle tall innhentet fra Finansportalen.no tirsdag 4. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere