*Nettavisen* Økonomi.

Knuser DNO-avtale

- Vi forstår ikke at DNO tør, sier en talsmann for den irakiske oljeministeren Ibrahim Bahr al-Ulum om det norske selskapets oljeeventyr i Nord-Irak.

11.01.06 13:32

Tirsdag avslørte TV 2 Nettavisen at DNOs kontrakt om oljeutvinning i Nord-Irak er ugyldig så lenge den ikke er godkjent av myndighetene i Bagdad.

Kilden for oppslaget var plassert på høyeste politiske nivå i det irakiske oljedepartementet, men den sentrale kilden ønsket å være anonym. Nå bekrefter en annen og åpen kilde i departmentet at Det Norske Oljeselskap er på tynn is.

- Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem, sier talsmannen Aasim Jihad til TV 2 Nettavisen onsdag.

Aasim Jihad er talsmann for oljeminister Ibrahim Bahr al-Ulum, som kom tilbake i jobben tirsdag etter et kort fravær.

- Fulgte ikke regler
Aasim Jihad bekrefter at DNO aldri kontaktet oljedepartementet før kontrakten med de kurdiske myndighetene ble inngått.

- De fulgte ikke reglene vi bruker i oljedepartmentet, sier Jihad.

Ifølge talsmannen er saken svært viktig for den nye nasjonalforsamlingen som snart skal samles.

- Den politiske ledelsen mener oljesaker er svært viktig, og at ingen kan inngå individuelle kontrakter. Derfor må lovgivningen være krystallklar. Derfor blir også lovene nasjonalforsamlingen skal vedta viktige. Samtidig vil de ha større legitimitet, fordi de er laget av en folkevalgt nasjonalforsamling, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han mener nasjonalforsamlingen kan komme til å annullere tidligere kontrakter dersom de bryter med prinspippet om at oljeressursene må forvaltes av sentralmyndighetene.

- De fleste politikere – og spesielt innen oljedepartementet - vil at sentralregjeringen i Bagdad skal ha hånd om alle investeringer knyttet til olje. Det kan komme en lov som annulerer alle tidligere kontrakter, sier Aasim Jihad.

Saddam
Han mener tida da enkeltselskaper kunne inngå kontrakter uten anbud tilhører Saddam-regimet, og ikke det nye Irak.

- Saddam-regimet er ferdig. Det er ikke lenger enkeltpersoner eller ett parti som bestemmer hva som skal skje med oljen.

- Vi har lang liste med selskapene som ønsker å få kontrakten i Irak, både russiske og kinesiske og norske, som Statoil og Hydro. Alle har fått klar beskjed om at de må vente til nasjonalforsamlingen er samlet og har vedtatt nye lover. Alle selskapene venter og respektere det, bortsett fra DNO, fortsetter han.

I verste fall risikerer DNO at avtalen om utvinning kan bli kjent ugyldig, hevder Jihad.

- Det kan komme nye lover som annullerer alle tidligere kontrakter. Da kan DNO få et stort problem, sier han.

Ifølge Jihad trenger Irak investeringer på rundt 30 milliarder dollar i oljesektoren.

- Vi ønsker alle utenlandske selskaper velkommen til å konkurrere om kontrakter. Også norske oljeselskaper er velkomne, men da må de vente til de nye lovene er på plass, sier Aasim Jihad.

Grunnloven
DNO-direktør Helge Eide hevder at en klausul i den irakiske grunnloven åpner for at avtaler inngått med de kurdiske myndighetene før den nye grunnloven ble vedtatt i 2005, fortsatt skal gjelde. Dette blir imøtegått av flere eksperter.

- Dette er en problematisk tolkning, fordi paragrafen det vises til (trolig paragraf 137), avslutter med setningen «så lenge dette (beslutninger tatt av regionale myndigheter) ikke står i strid med grunnloven», skriver historikeren og Irak-eksperten Reidar Visser ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) på sine nettsider historiae.org.

- Alt må altså være i samsvar med den nye grunnloven. Dermed er man tilbake til utgangspunktet for diskusjonen, skriver han tirsdag.

Visser ønsker ikke å utddype argumentet overfor TV 2 Nettavisen, men henviser til innlegget på hjemmesidene.

Bråk
Tirsdag hevdet professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng, at DNOs avtale med de kurdiske myndighetene ikke holder vann.

- Ingen regjering i Bagdad kan sitte og se på at oljepolitikken blir overlatt til provinsene. Uansett ligger det an til mye bråk, sa han til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Han mener DNO i verste fall risikerer å bli kastet ut av Irak.

- Selvfølgelig gjør de det. Risikoen er også at de kan bli skviset ut på en eller annen måte. De risikerer også at de blir sittende uten å få oljen ut, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.