*Nettavisen* Økonomi.

Knuser Norges oljemål

Foto: Fotograf:DAVID MCNEW (AFP)

Årets høyeste oljepris.

16.10.09 10:22

Oljeprisen ligger an til den største ukentlige oppgangen på to måneder, og ligger an til ny årsrekord. Dette er resultatet av den kraftige oppgangen i oljeprisen det siste døgnet.

Oljeprisen steg over 78 dollar pr. fat, etter at de amerikanske oljelagrene viste et overraskende fall denne uken. Analytikerne hadde ventet en bedring i oljelagrene, men bommet altså på sine spådommer.

Opp 8,7 prosent
Med en oljepris på godt over 78 dollar, ligger oljeprisen an til å løfte seg nesten 9 prosent denne uken.

I den elektroniske handelen i New York var den amerikanske oljeprisen på 78,17 dollar pr. fat. I handelen i Singapore fredag morgen norsk tid, var det amerikanske oljeprisen på 78,03 dollar.

Ifølge det amerikanske energibyrået EIA økte råoljelagrene økte med 0,4 millioner fat til 337,8 millioner fat i forrige uke. Dette er lavere enn analytikernes forventninger. Ifølge en undersøkelse fra Platts lå estimatet fra analytikerstanden på en økning på 2,2 millioner fat. Det skriver Marketwatch.

Kristin drar opp oljeprisen
I nasjonalbudsjettet for 2010 oppjusteres oljeprisanslaget. For inneværende år settes prisanslaget til 375 kroner per fat olje. Dette er opp fra revidert nasjonalbudsjett, hvor den gjennomsnittlige oljeprisen for 2009 var satt til 350 kroner per fat.

På forhånd var det ventet at regjeringen ville øke oljeprisanslaget til 402 kroner pr. fat i 2010. I nasjonalbudsjettet for 2010 er anslaget langt høyere enn forventningen. Nå venter regjeringen at prisen på et fat olje vil være på 425 kroner. Anslaget forutsetter en dollarkurs på seks kroner og enn oljepris på 70 dollar.

Fredag er imidlertid dollarkursen nede på 5,56 kroner og oljeprisen på 78 dollar. Dette gir en oljepris på 434 kroner per fat, noe som altså er over regjeringens anslag for både 2009 og 2010.

- Med høyere økonomisk vekst er det utsikter til større etterspørsel etter olje inn i 2010. Sammen med forsatte produksjonsbegrensninger fra OPEC gir det grunn til å forvente en strammere markedsbalanse og fastere oljeprisutvikling til neste år, meldte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Les mer her: Kristin drar opp oljeprisen

Smitter over på Oslo Børs
Den sterke oljeprisen vil trolig gjøre et godt innhugg på Oslo Børs fredag. Oljeprisen er den soleklart viktigste faktoren som påvirker prisingen av den oljetunge norske børsen.

Wall Street torsdag var det oljefest blant oljeaksjene. En tungvekter som Exxon Mobil steg 1,4 prosent i handelen torsdag.

Her kan du følge oljeprisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag