NA24.no

Knuser norsk kraft

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norge synker kraftproduksjonen. Men i våre naboland går produksjonen til værs.

Les NA24 på mobil

Kraftproduksjonen i Danmark og Finland økte med 10 prosent fra uke 35 til uke 36, og samlet ble det produsert 2,3 TWh elektrisk kraft i disse landene siste uke. Produksjonen var dermed hele 0,6 TWh, eller mer enn 30 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Nordens kraftimport er fortsatt høy, og i uke 36 ble importen 0,3 TWh. Norges eksport av elektrisk kraft ble halvert fra uke 35 til uke 36, og siste uke var eksporten 58 GWh.

Under normalt
I uke 36 kom det normale nedbørsmengder i Norge, og tilsiget var i overkant av det normale. Fyllingsgraden økte med 1,0 prosentpoeng, og ved utgangen av uke 36 var fyllingsgraden 61,2 prosent.

Innholdet i de norske vannmagasinene er nå 24,4 prosentpoeng lavere enn normalt. I Sverige økte fyllingsgraden med 2,1 prosentpoeng, og fyllingen er nå 63,4 prosent.

Børsprisene på elektrisk kraft falt for andre uke på rad. Fra uke 35 til uke 36 falt kraftprisen i Sør-Norge med ni prosent, og den ble 53,7 øre/kWh.

Forbrukerprisene gikk ned
Mandag i uke 37 var prisen på standard variabel kraftleveringskontrakt som tilbys for uke 39, i snitt 78,5 øre/kWh. Dette er ned 0,8 øre/kWh fra pristilbudet i uke 36. Utviklingen i standard variabel kraftpris er beregnet på bakgrunn av et volumveid snitt for dominerende kraftleverandører i 22 nettområder.

Til sammenligning vil gjennomsnittlig pris for de 15 landsdekkende kraftleverandørene som tilbyr standard variabel kontrakt, være 76,4 øre/kWh for levering i uke 39, opp 2,5 øre/kWh i forhold til pristilbudet for uke 36.

Dette betyr at gjennomsnittsprisen hos de landsdekkende leverandørene vil være 2,1 øre/kWh billigere enn gjennomsnittet blant de dominerende for levering i uke 39.

Engrosmarkedet
De nordiske kraftprisene falt betydelig fra uke 35 til uke 36. I Sør-Norge ble gjennomsnittsprisen 537 kr/MWh. Det er en nedgang på over ni prosent fra uke 35. Økt tilgjengelig produksjonskapasitet i Danmark og Finland samt lavere vannverdier kan ha medvirket til prisfallet. Kraftprisene er likevel på et historisk høyt nivå, og med unntak av kraftprisene i uke 34 og 35 har ikke prisene vært høyere siden vinteren 2002/2003.

I Midt- og Nord-Norge og Sverige var kraftprisene 1 kr/MWh høyere enn i Sør-Norge. Ved den tyske kraftbørsen steg prisene med 31 kr/MWh fra uke 35 til uke 36. Mindre vind kan ha medvirket til denne oppgangen.

Prisene i Sør-Norge var, med unntak av noen timer i høylast, i stor grad sammenfallende med prisene i Sverige og i Midt- og Nord-Norge. Gjennomsnittsprisene i Finland og Danmark ble lavere enn i Norge og i Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere