NA24.no

Knuste robot i rettssalen

(Scanpix/Privat/Montasje)
Sist oppdatert:
Daytrader Svend Egil Larsen slo dårlig robot både på børsen og i retten.

For vel fire år siden blinket varsellampene til markedsovervåkningen på Oslo Børs etter en rekke handler som ble gjennomført i aksjen Wilh. Wilhelmsen.

Så i oktober 2010 ble investorene Svend Egil Larsen og Peder Veiby dømt i tingretten til fengsel for mer enn 70 tilfeller av markedsmanipulasjon. De to daytraderne hadde tjent penger på å handle mot et dataprogram, en såkalt aksjerobot, hos et internasjonalt meglerhus, og ble dømt for brudd på på Verdipapirlovens forbud mot markedsmanipulasjon.

De totalt 72 tilfellene i tiltalen forekom i aksjene Hafslund, Wilh. Wilhelmsen og Odfjell. Veiby skal ha tjent rundt 250.000 kroner, Larsen rundt 160.000 kroner. De to opererte uavhengig av hverandre. Handelen skjedde vinteren 2007/2008.

Les mer: Dømt for å slå dårlig robot

Saken ble anket til lagmannsretten, og i fjor høst fortkastet Borgarting Lagmannsrett dommen og frifant begge. Statsadvokaten anket imidlertid saken til Høyesterett, som nå har kastet anken.

- Det er en lettelse
- Det er en lettelse, at etter fire år er jeg endelig frikjent. Jeg fikk vite det for 10-15 minutter siden, sier Svend Egil Larsen til NA24.

Saken har fått stor oppmerksomhet i mediene.

- Det var tre dommere som stemte for at anken skulle bli forkastet og to som dømte mot. Det var «close call», og det var sikkert derfor det tok så lang tid å komme til en avgjørelse, sier Larsen, mens han skumleser dommen.

Om han nå vil gå for nye runder i appratet har han ikke bestemt seg for.

- Jeg har ikke tenkt på om jeg får erstatning engang. Førsteprioriteten var å bli frikjent, sier han.

Her kan du lese avgjørelsen til Høyesterett

Mot robot
Det oppsiktsvekkende ved saken er at investorenes motpart i de aktuelle handlene var en «robot», i realiteten et dataprogram. Bak dataprogrammet sto det internasjonale meglerhuset Timber Hill (TMB), som har spesialisert seg på denne typen automatisk handel med verdipapirer.

Ifølge tiltalen har de to oppdaget en svakhet ved Timber Hills program, som medførte at de tjente penger på å gjennomføre handler som førte til at programmet flyttet kursene som ble tilbudt i en slik grad at de to kunne hente ut en gevinst på etterfølgende handler.

De to oppdaget at hvis de først kjøpte en stor post, flyttet Timber Hills robot automatisk sine kjøper- og selgerkurser. Deretter kunne man flytte disse kursene videre ved å gjennomføre flere kjøp av små poster. Til slutt hadde roboten flyttet kursene sine så mye at de to traderne kunne selge alle aksjene de hadde kjøpt med gevinst.

FØLG NA24 på FACEBOOK!

Slik skjedde det
Her er et stilisert eksempel på hvordan handelen foregikk:

 • Børsens handelssystem viser at en aktør er villig til å kjøpe 5.000 aksjer i et selskap til 9,70 kroner (kjøperkursen). Samtidig er 5.000 aksjer til salgs for 10,00 kroner (selgerkursen). Du kan i prinsippet ikke vite hvem som vil kjøpe og selge, men i praksis forstår du at det er samme aktør.
 • Du kjøper 5.000 aksjer til 10,00 kroner.
 • Etter dette endrer kursbildet seg. Kjøperkursen er nå 9,80 kroner, mens selgerkursen er flyttet til 10,10 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,10 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 9,90 kroner, selgerkursen 10,20 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,20 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,00 kroner, selgerkursen 10,30 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,30 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,10 kroner, selgerkursen 10,40 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,40 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,20 kroner, selgerkursen 10,50 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,50 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,30 kroner, selgerkursen 10,60 kroner.
 • Du selger så alle dine 5.500 aksjer til kurs 10,30 kroner.
 • Gevinsten: 1.500 kroner. Gevinsten kommer fra det første (og største) kjøpet. De senere (og mindre) kjøpene har alt i alt gått i null.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere